Кой е по-силен във военно отношение – САЩ или Русия?

...
Кой е по-силен във военно отношение – САЩ или Русия?
Коментари Харесай

САЩ срещу Русия - каква е военната мощ при сблъсък в Сирия?

Кой е по-силен във военно отношение – Съединени американски щати или Русия? Този въпрос още веднъж излезе на дневен ред поради извънредно изострената обстановка в Сирия и явните политически изявления в поддръжка на боен удар на Запада в арабската страна.
В съветските медии главен акцент по военната тематика е наличието на ескадрения миноносец " Доналд Кук " на единствено 100 километра от единствената военноморска база на Русия в Сирия – в град Тартус. Миноносецът е въоръжен с ракети " Томахоук ", а жигосаната като пропагандна машина на Кремъл медия " Спутник “ към този момент заяви, че към тази позиция може да се насочи вторият ескадрен миноносец на американските Военноморски сили в Средиземно море - " Портър ". " Спутник " обаче цитира публикация на The Wall Street Journal, в която е написано, че Пентагона разисква подобен вид.
Според публични данни, ракетите на борда на " Доналд Кук " могат да доближат до 2500 километра. Те са способни да носят стандартни и нуклеарни заряди. На борда на разрушителя може да има от 56 до 96 такива ракети, написа Агенция " Фокус ", базирайки се на публикация в " Московский комсомолец ". Корабът е оборудван със системата Aegis. Накратко, тази система съвместява в едно логистика и бойна мощност – ракетни системи, радари и компютърни системи, посредством които ракетите се насочват точно към определена цел. Предимството е, че посредством автоматизация Aegis разрешава многофункционален удар – т.е. по едно и също време да се работи против голям брой цели и закани.

Основното съветско оръжие против миноносците сега са самолетите с марка " Су ". Изтребители-бомбардировачи Су-24 към този момент посрещнаха " Доналд Кук ", като съгласно турския вестник " Хюриет " са прелетели четири пъти над палубите на американския транспортен съд, до момента в който той е заемал сегашната си позиция. Това беше отречено от американското военно издание Navy Times, като пред него от Пентагона в действителност не са признали, че " Доналд Кук " е отишъл в сирийски води – само споделят, че е напуснал в понеделник (9 април) пристанище Ларнака по авансово плануван график.
В материал на " Газета.ру " за главно оръжие на Русия против американския ескадрен миноноесец се залага на изстребителя-бомбардировач Су-34. В публикацията се споделя, че съветските самолети могат да отстраняват системата Aegis посредством радиолектронната бомба " Хибин ". Припомня се история от април 2014 година, съгласно която " Доналд Кук " е бил обезвреден в Черно море тъкмо с такава бомба от единствено един Су-24, който симулирал ракетна офанзива против кораба. А откакто американският транспортен съд бъде " ослепен ", могат да се намесят изтребителите и изтребителите-бомбардировачи Су-30СМ, Су035С, Су-34 и Су-24М, които са въоръжени с противокорабни ракети Х-35.

Съмнения в Русия
Заместник-директорът на Центъра за разбор, тактики и технологии в Русия Сергей Денисенцев разгласи за цялостна нелепост спекулациите за опцията на Су-34 да изведат от строй електронните системи на " Доналд Кук " с комплекси за радиоелектронно противопоставяне " Хибин ". " Това е умопобъркана работа ", съобщи Денисенцев, съгласно " Взгляд ".
Той разясни, че за извеждане от строя на системата Aegis оборудването по излъчването на заглушаващ сигнал би трябвало да бъде със съпоставима мощ. " Доналд Кук " и другите ескадрени миноносци от този вид са снабдени с доста мощна радиолокационна система, която не може просто по този начин да се заглуши, е мнението на Денисенцев. Бордовият комплекс „ Хибин “ е предопределен да заглушава системи за ориентиране на ракети, които обаче са единствено един модул от цялата система Aegis.
Комплексите " Хибин " са набор от електроника, а мощността и зависи директно включително и от размерите ѝ. Корабът по разбираеми аргументи кардинално има по-голямо количество електронна инсталация от самолета. Именно по тази причина е доста по-лесно да си представим, че " Доналд Кук " ще заглуши електронните благоприятни условия на съветския бомбардировач, а никога не противоположното, е позицията на съветския специалист.
" Хибин " е слаба за системите на ескадрения миноносец на Съединени американски щати, счита Денисенцев, добавяйки, че мнозина издания не могат да си показват добре работата на средствата за радиоелектронно противопоставяне и пишат нелепости за основаването на „ заглушаващ купол “ и " изпепелена електроника ".
Другите съветски благоприятни условия
Обсъждана опция е потреблението на системите за заглушаване на радари „ Красуха “. Според Денисенцев обаче това също не е добра алтернатива против ескадрен миноносец, тъй като предназначението им е да заглушават радарите на авиация.

" По време на възможен удар по Сирия, Съединени американски щати наложително ще разположат над ескадрените си миноносци за прикритие няколко самолета във военновъздушен патрул в зоната на изчакване и ще ги сменят непрекъснато. Задължително ще има аероплан за далечно радиолокационно наблюдаване АУАКС. Веднага откакто американците видят опит за офанзива против своите съдове, за нейното отразяване и прикритие на корабите неотложно ще излетят нови самолети. В този район Съединени американски щати имат доста авиобази. Американците употребяват система за далекообхватен радиолокационен преглед. Тя е устроена по този начин, че спътници за радиоелектронно разузнаване да прелитат над района сега на изстрелването на ракети към заложената цел. Това е доста комплицирана интервенция. Затова е неуместно да се написа по какъв начин ще стреляме по двата ескадрени миноносеца ", счита специалистът. Той назова " прекомерно самоуверени " догатките, че корабите просто могат да бъдат унищожени с съветските ракети Х-35.
А полковникът от руските Военновъздушни сили, някогашен народен представител от руския и съветския парламент Виктор Алкснис предизвестява: " Жал ми е да виждам съграждани, които имат вяра в това и са откровено уверени, че имаме вълшебно оръжие с което освен можем да изключим " Доналд Кук ", само че и напряко задачите Съединени щати ".
В съветското осведомително пространство се припомня и, че по времето на Студената война авиационното поделение на съветските военноморски сили е имало 15 полка с по 30 самолета, до момента в който в този момент тази дивизия се състои от единствено 3 полка. Мнозина военни специалисти настояват, че въздушна офанзива против ескадрен миноносец или самолетоносач, в която не вземат участие най-малко 100 самолета, няма да реализира никакъв триумф.
Американските планове

В собствен разбор Foreign Policy цитира работещия в Центъра за новата американска сигурност специалист Николас Херас, съгласно който Съединени американски щати би трябвало да нанесат удари по голям брой подбрани цели, с цел да осакатят военните благоприятни условия на Башар Асад. Той счита, че с цел да има същински резултат върху Асад, ще би трябвало да бъдат подхванати въздушни удари и да се атакуват държавни обекти при всеки сигнал за употребявано химическо оръжие. Припомня се и, че след обстрела въз основата в Шайрат, изработен с 59 ракети „ Томахоук “ през предходната година като наказване за офанзивата в Хан Шейхун, часове по-късно самолети на сирийските Военновъздушни сили са изхвърчали от летището на Шайрат.
Друга спънка против американски въздушни удари се явява съветската база в Латакия и разположената там ракетна система С-400. С нея Противовъздушна отбрана отбраната на Сирия е доста по-силна.

Именно съществуването на съветско оръжие в детайла на противовъздушна защита слага под въпрос до каква степен Съединени американски щати, Франция и Англия са подготвени да рискуват сигурността на свои военни с въздушни удари. Съединени американски щати може да употребява самолети със " стелт " технология - като F-22 Raptor и B-2 Spirit, само че те надали ще стигнат, с цел да бъдат смазани Противовъздушна отбрана отбраните на Сирия поради подсилването им с съветски оръжейни системи. " Стелт " самолетите могат да бъдат единствено водачи на по-мащабна въздушна акция, заключва в собствен разбор изследователския център RUSI, където към този момент работи като помощник шефът на Европол Роб Уейнрайт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР