Кой е най-великият музикант на всички времена? Ако попитате ChatGPT

...
Кой е най-великият музикант на всички времена? Ако попитате ChatGPT
Коментари Харесай

Тейлър Суифт - най-великият музикант в историята?

Кой е най-великият музикант на всички времена? Ако попитате ChatGPT или Bard (изкуствения разсъдък на Google), ще ви бъде обяснено общително, че отговорът на този въпрос е прекомерно индивидуален, тъй като хората имат друг музикален усет. Все отново едно име се появява най-отгоре - това на " Бийтълс ".

Това е и групата с най-вече върхове в влиятелната ранглиста Billboard Hot 100. Един от най-известните им върхове е подложен през 1964 година, когато заемат всичките първи пет места в класацията. Десетки публикации безусловно от последното десетилетие загатват този връх със поръчката, че той в никакъв случай няма да бъде усъвършенстван. Преди към година обаче Тейлър Суифт на просто усъвършенства върха, а напряко го разруши като в един ден подреди цели 10 песни на влиятелните места от едно до 10.

И това даже не бе най-успешната година за 34-годишната изпълнителка. През 2023 година тя продължи да прави немислими неща. Миналия месец тя сложи връх в най-голямата платформа за стрийминг на музика Spotify, като навъртя съвсем 110 милиона слушатели единствено за един месец. Логично бе оповестена от компанията и като най-слушания реализатор за 2023 година, с което прекъсна няколкогодишна доминация на латино сензацията Bad Bunny.

Турнето ѝ Eras пък се трансформира в най-успешното турне на всички времена като натрупа доходи от над милиард $ след единствено 60 от оповестените 151 концерта. Вече е несъмнено, че след привършване на турнето Суифт ще е един от най-богатите музиканти в света, като се чака да задмине точно представител на " Бийтълс " - сър Пол Макартни (състоянието му е оценено на 1,2 милиарда долара). Пред нея имат късмет да останат единствено Джей Зи и Риана, само че и при двамата благосъстоянието им идва най-вече от бизнес инициативи, не толкоз свързани с музиката.



На фотографията: Кадър от кино лентата отдаден на турнето Eras, който натрупа няколкостотин милиона $ доходи в кината.

А можете ли да познаете какъв брой музиканти са ставали? Отговорът е толкоз непредвиден, колкото и успеха на Суифт през 2023 година Само един! За първи път класацията, отдадена най-вече на политици и персони с изключително значение за човечеството, отиде при представител на развлекателната промишленост и въобще при човек на изкуството.

По подигравка на ориста точно през 2023 година на бял свят се появи нова ария на " Бийтълс ", която макар положителния банкет от рецензия и почитатели, не можа даже да се приближи до продажбите и слушанията на не изключително сполучлива ария на Тейлър Суифт.



Тук идва ред на критиците на Суифт да разгласят, че не е правилно да се прави съпоставяне сред милионите прослушвания на продадените плочи и касетки в предишното и безплатните слушания в YouTube и Spotify сега. Каквато и методология да се употребява за съпоставяне, постоянно ще има недоволни. Тези рецензия не са без съображение и мнозина считат, че стрийминг платформите и обществените явления като TikTok са изкривили към неприятно музикалната промишленост .

Ироничното в тази ситуация е, че в действителност Суифт исторически е може би най-големият зложелател на Spotify. В продължение на години музиката ѝ не присъстваше в платформата. В есе, оповестено през 2014 година, тя се разгласи против безплатното слушане на музика като написа: " Музиката е изкуство, а изкуството е значимо и рядко. Важните и редки неща са скъпи. Ценните неща би трябвало да бъдат платени. "

Дали приходите ѝ щяха да бъдат доста по-големи в свят без стрийминг услуги и варианти за легално гратис слушане на музика можем единствено да гадаем. Безспорен обаче е бизнес нюхът на певицата, която преиздаде четири от първите си шест албума, откакто загуби правата върху тях. Феновете (наричащи себе си " суифтита " ) поддържаха начинанието, като започнаха да слушат единствено новите изменени версии, някои от които получиха невероятна оценка 100 в Metacritic.



На фотографията: Оливия Родриго, която е определяна от мнозина като новата Тейлър Суифт.

Като татко, тероризиран ежедневно с музиката на Тейлър Суифт от щерка си, мъчно бих се съгласил, че тя е най-великият музикант в историята. Няма по какъв начин да се оспори обаче позицията ѝ на водач и феномен в музикалната промишленост. Утеха за злобарите остава, че тази година излезе вторият албум на Оливия Родриго, който повтори огромния триумф на дебютния. Певицата е единствено на 20 години, сходно на Суифт сама написа музиката и текстовете си и е изключително известна точно измежду тийнейджърската публика на своята идолка. Може би е въпрос да време да бъде пренаписана историята от 2023 година





Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР