Кой е най-лесният начин да принудите хората да направят това,

...
Кой е най-лесният начин да принудите хората да направят това,
Коментари Харесай

Един бърз и лесен начин да манипулирате хората

Кой е най-лесният метод да принудите хората да създадат това, което желаете? Накарайте ги да повярват, че те са точно тези, които ще създадат това, което желаете. Ако в миналото попаднете на човек на улицата, който организира анкета или желае да ви накара да извършите подаяние за съответна цел, би трябвало да внимавате. Може да ви приложи следната тактичност. Ефективна е.

В едно изследване през 1980 година тя съумява да накара хората да си спазят своето заричане. И в случай че преди използването й единствено 4 % са щели да го изпълнят, то по-късно цифра е достигнала цели 90. Какво е повлияло толкоз съществено? Запазването на визията за самите нас.

През 1980 година психологът Стивън Шърман се обажда на две групи от хора и ги моли да отделят безплатно три часа от времето си, с цел да вземат присъединяване в благотворителна акция за събирането на пари, които след това ще бъдат употребявани за по-доброто изследване на рака. В първия случай той просто пита дали хората ще дойдат. Никой не обича това заболяване и множеството споделят, че ще отделят три часа. 4 % от тези, които са удостоверили, действително идват.

При втората група обаче той ги пита дали съгласно тях биха пристигнали, в случай че бъдат помолени. Повечето споделят, че ще дойдат. Почти всички идват.

Много постоянно са ни поставяли в неуместни обстановки и на процедура съвсем са ни изнудвали да създадем съответно нещо. Този опит обаче няма общо с това. Хората са имали време сред телефонното позвъняване и началото на събитието. Не е трябвало да се изправят пред някого и да се извиняват за отсъствието си – просто са могли да не дойдат. Първата група съумява да устои. Но на нея са й наложени и характерни параметри и надлежно е могла да изготви характерни възражения против тях. Втората група – манипулираната – си е споделила, че те са от този вид хора, които биха отишли и с цел да продължат да поддържат този имидж за себе си, е трябвало наложително да вземат участие в събирането на пари.

Източник: обекти.бг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР