Кой е най-големия кошмар за един родител - да загуби

...
Кой е най-големия кошмар за един родител - да загуби
Коментари Харесай

Педофилската мрежа Бергиш Гладбах шокира Германия

Кой е най-големия призрачен сън за един родител - да загуби детето си, което преди този момент е станало и жертва на полово принуждение. В този подтекст новините от Германия в последните дни накараха косите на мнозина родители да настръхнат.

Детската площадка на Боксхагенер Плац, Берлин, към 19,30 часа на 18 юни тази година. Към площадката бързо се насочва мъж, който води двегодишно момиченце, чиято майка беседва с познати. Сцената прави усещане на друга майка. Тя крепко гушва личното си дете и потегля след непознатия, като съумява да привика на помощ трети човек. Детето е върнато на паникьосаната му майка в границите на минути. Инцидент със относително благополучен край. Мъжът, който е отнесъл непознатото момиченце, твърди, че доста обичал децата.

Прая да Луз, Португалия, 3 май 2007 година. Английското семейство Маккен вечерят с другари в съседство на ваканционното си жилище, когато от спалнята

безследно изчезва тригодишната им щерка Мади.

Те обаче нямат шанса на майката от Берлин. Вече 13 години продължава невижданото търсене на детето по целия свят, а едвам преди броени дни немските управляващи оповестиха, че имат доказателства за нейната гибел.

За евентуален грабител и неин палач прокуратурата в Германия подозира и проверява немския жител Кристиан Б., който сега излежава присъда за закононарушения, свързани с дрога. Освен тях Кристиан Б. има и богата предистория от полови закононарушения. Според данни на мобилни оператори, през май 2007 година, когато Мади Маккен е изчезнала, той се е намирал в региона на похищението й. Междувременно в някогашен негов парцел в Германия е открита закопана флашка с детски нецензурен материал, наред с кучешки мъртвец и детски бански костюм. Според информация от проверяващите липсват единствено някои елементи до цялостното доказване на закононарушението му. Адвокатът на Кристиан Б. обаче упреква прокуратурата, че престижът на клиента му е накърнен около последните разкрития, които са станали притежание на пресата.

Кьолн, 29 юни 2020 година. Какъвто и да е проблем с доказателствата обаче няма последният оголен

всеобщ случай на полови злоупотреби с деца

в Германия. Той бе наименуван "мрежата Бергиш Гладбах " поради географското местонахождение на първото разкрито от поредицата похищения против деца. Прокуратурата в Кьолн е разкрила 30 000 следи, водещи към полова корист в педофилския кръг, оформил се към Бергиш Гладбах, стана ясно на конференция на Петер Бийзенбах, министър на правораздаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Освен за онлайн мрежа за разпространяване на детска порнография, става дума и за същинска мрежа в интернет за тежки полови закононарушения против деца. В груповите чатове са вземали присъединяване хиляди души, сочат данните на прокуратурата. Следователите са разкрили голямо количество доказателствени материали - от фотоси на голи деца до снимани изнасилвания. Участниците в мрежата са си давали едни на други препоръки какъв е най-подходящия метод да бъдат упоени децата преди корист, обменяли са фотоси и видеа за взаимна стимулация, окуражавали са се едни други.

Прокуратурата на Бергиш Гладбах осведоми, че размерът на конфискуваните данни е от порядъка на терабайт. Сред тях са чатове, изключително огромен брой споделени фотоси и видеа, от които следователите са съумели да извлекат въпросните 30 000 следи. Досега са

разпознати 72 обвинени и 44 деца жертви,

измежду тях е и тримесечно бебе. Няколкостотин престъпни чиновници са ангажирани с следствието, като неколцина от тях в това време излязоха в болничен отпуск, поради непостижимата тежест да преглеждат бруталния снимков материал. Твърде е допустимо е броят на следите да се окаже доста по-голям. Според виновния прокурор Кристоф Хебекер разкритията надалеч не са завършили и броят на причинители и жертви може да да нарасне още.

Немски специалисти от сферата на обществената работа с деца и младежи, с които разговарях, настояват, че разкритията не са изненадващи и вероятно се касае за върха на айсберг. Сексуалните злоупотреби с деца и младежи са във фокуса на немските обществени служби за работа с деца и младежи от най-малко 15 години. Специалист от региона показа, че се работи интензивно за ранно откриване на проблематични условия. Това напълно не са леки процеси, поради табуизирането на тази тематика и съпротивата от страна на популацията. За жал за опозиция може да се приказва и на институционално равнище, твърди той.

За образец могат да бъдат придобилите печална популярност случаи на

полови злоупотреби от католическата черква

в Германия и дългогодишната й упорита институционална опозиция да реагира съответно към обвиняванията и страданията на жертвите. Учебни заведения също са били предмет на кавги, свързани със полови похищения, като този в елитния пансион Оденвалдшуле наскоро.

Разследването на "мрежата Бергиш Гладбах " стартира през октомври 2019 година с едно само обвинено лице - 43- годишен мъж от Бергиш Гладбах, който неведнъж злоупотребявал полово със личната си тригодишна щерка, заснемал е актовете си и ги е предоставял и на други лица в интернет. Междувременно 27 годишен професионален боец от същата мрежа бе наказан на 10 години затвор и престой за неопределен срок в психиатрия поради минимум 30 случая на тежка полова корист с щерка му, доведения му наследник и дъщерята на различен негов чат-партньор.

Тъкмо тези случаи удостоверяват с особена изясненост изказванията на специалисти, че злоупотребата постоянно се случва в тесни обществени параметри към жертвата. Може да стартира с голи фотоси и да градира прогресивно, в случай че не се намесят контролни механизми извън. Сред причинителите се срещат и близки, родственици, съседи, както и такива напълно близки по възраст на жертвата, което прави изключително мъчно да бъдат преценени източниците на риск в всекидневието. В някои фамилии злоупотребите са се правили и прикривали с генерации, показа обществен служащ за практиката си с травматизирани деца и младежи.

Последствията са постоянно съдбовни

за по-нататъшния живот на жертвата, не са необичайност психологичните разстройства, допустимо е да се отключат саморазрушителни механизми, а не е изключено и от жертвата да произлезе причинител на сходни закононарушения.

За страдание надали разкритията към педофилската мрежа в Бергиш Гладбах ще доведат до някакво трайно решение на казуса. Според прокурор Хебекер в бъдеще ще се чува все по-често за такива мрежи. Техническите благоприятни условия на проверяващите органи да откриват закононарушения от подобен темперамент порастват, само че с дигитализацията обмяната на информация и незаконен материал става по-лесна и за причинителите. Разкритията за "мрежата Бергиш Гладбах " въпреки всичко могат да бъдат регистрирани като триумф, въпреки и непълен.

Марта Монева
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР