Кой е най-добрият вариант за финансиране на БНТ? Чрез субсидия,

...
Кой е най-добрият вариант за финансиране на БНТ? Чрез субсидия,
Коментари Харесай

Обществената мисия на БНТ: Поглед в бъдещето

Кой е най-хубавият вид за финансиране на Българска национална телевизия? Чрез дотация, % от Брутният вътрешен продукт или такси, заплатени от хората. Това разиска генералният шеф на малкия екран с медийни специалисти и политици.

Дискусията е инициирана от публичната медия, откакто години наред държавната дотация не доближава, а размерът на недостига се усилва.

Милена Кирова работи по тематиката.

Повече телевизия, по-малко пари - такава е картината през последните 10 години. Производството на Българска национална телевизия се е нараснало, а дотацията е намаляла. На този декор отговорностите на публичната медия до края на 2019 година се чака да доближат до 43,5 милиона лв.. Най-много пари Българска национална телевизия дължи за разпространяване на програмата - съвсем половината от недостига.
Емил Кошлуков, общоприет шеф на Българска национална телевизия: Общият недостиг (говоря за Бюджет 2020 и ви споделям какво ще бъде 2020-та положението) - 71 милиона лв.. Ние нямаме толкоз дотация. Всичките пари, които ги дава държавното управление, в случай че ги дадем единствено да оправим задълженията, ние не можем да си платим задълженията. Журналистите взимат в някои случаи в пъти по-малко от тези в конкурентните медии, което сами разбирате, че провокира приключване на гений и качество.
Въпросът за най-хубавия модел за финансиране на публичните медии остава неуреден.
Бетина Жотева, член на Съвет за електронни медии: Ние би трябвало да предложим на финансовото министерство няколко разновидността. Единият - най-чистият, най-хубавият вид, е % от Брутният вътрешен продукт. Това дава самостоятелност на управлението на малкия екран.Мартин Захариев, член на публичния съвет на Българска национална телевизия: Всеки българин жестоко заплаща към 10 лв. за съществуването на Българска национална телевизия. Антон Кутев, народен представител от Българска социалистическа партия за България: Да се вкара най-сетне Фонд " Радио и телевизия ", който го имаме от 20 години в Закона. Само че не да се финансира през такси и през налози, а да се финансира през бюджета, което отново е данъчно финансиране, само че по различен метод събрано. Тома Биков, народен представител от ГЕРБ: Можем ли в закона да дефинираме перата от бюджета на малкия екран? Например, споделяме публицистиката е едно от най-важните неща за една социална телевизия. Може ли в закона да запишем, че 8 % от бюджета на малкия екран отиват за журналистика да вземем за пример.
Дългоочакваната стъпка - преразглеждане на остарелия Закон за радиото и малкия екран, към този момент е реалност.

Диана Саватева, заместник-председател на комисията по просвета и медии в Народно събрание: Ще бъде образувана една експертна група, която да направи повсеместен обзор на Закона за телевизия и радио и да излезе с съответни оферти за промени.
Сега остава да се вземат краткосрочни решения - за разрешаване на актуалната финансова обстановка в малкия екран, само че и дълготрайни - какъв механизъм за финансиране да се употребява, тъй че да не се стига до нови дефицити, по-големи от държавната дотация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР