Кой е най-добрият четец – този на iPad или Kindle?

...
Кой е най-добрият четец – този на iPad или Kindle?
Коментари Харесай

Не искайте да сте най-добрите, искайте да сте уникални!

Кой е най-хубавият читател – този на iPad или Kindle? Коя е най-хубавата технология? Най-доброто систематизиране? За множеството хора " да бъдеш най-хубавият " е това, което значи този термин за конкуренцията. Всички се пробват да бъдат най-хубавите. Ако желаете да спечелите, казва Майкъл Портър е безусловно неправилно да се мисли за конкуренцията. В реалност, това е процедура, която подсигурява посредствени резултати. Първият проблем с конкуренцията е, че в по-голямата част от бизнеса просто няма такова нещо като " най-хубавите. "

Да съпоставим бизнеса с летище. Конкуренцията е доста прозаично нещо, а също и задачата да бъдем най-хубави. Различните летища имат разнообразни човешки потребности. Някои желаят пасажерите да пазарят, до момента в който чакат. Затова те не слагат комфортни седалки в чакалните. Други се нуждаят от еластичност, с цел да избегнат дългите опашки. Трети, като в Близкия Изток да вземем за пример,- са известни с първокласния си дизайн.

Колко е добра концепцията " да бъдеш най-хубавия " в същинския смисъл на думата? Най-добрият хотел за един клиент не е най-хубавият за различен. Най-добрите продажби за един клиент не са най-хубавото за други. Същото е с най-хубавия автомобил, с музеите. Никой няма най-хубавият метод за поощряване на екологичната резистентност. И въпреки всичко, това е необятно публикувана концепция. Тя обаче е заслуга на доста писатели, които са я издигнали в устрема си да вдъхновят водачите, като постоянно ги надъхват благодарение на цветисти метафори от спорта и войната. Емоцията и драмата придават теза на бизнес конкуренцията, само че тя е подвеждаща. По време на война може да има единствено един победител. Не е по този начин в бизнес, където компании като Walmart могат да преуспяват и да съществуват по едно и също време с доста други вериги от техния вид. В спорта има единствено една игра, с един набор от правила. Не е по този начин в бизнеса, който е по-сложен и отворен. В рамките на една година промишлеността може да има голям брой състезания, а освен един.

Тук е казусът: Когато всички противници не престават да се конкурират да станат " Най-добрият! " те се намират в конфликт. Така те са хванати в клопката на една разрушителна конкуренция, от която никой не може да завоюва. Рентабилността се утежнява.

Вместо това, Майкъл Портър упорства за друг тип конкуренция: Състезавайте се да бъдете неповторими, гласи тя, а не най-хубави. Фокусирайте се върху нововъведенията, с цел да създадете висока стойност за определените от вас клиенти, а не да имитирате противниците си. Предоставете на клиентите действителен избор и конкурентна цена.

Както не може да има най-хубав артист или артист, по този начин не може да има най-хубав бизнес. Всички те са неповторими със своите преимущества. Много малко от тях обаче съумяват да ги бележит вярно.

Йоан Магрета за Harvard Business Review
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР