Кой е казал, че мляко с ориз е скучен десерт

...
Кой е казал, че мляко с ориз е скучен десерт
Коментари Харесай

Мляко с ориз, маслена бисквита и шоколадов сос

Кой е споделил, че мляко с ориз е отегчителен десерт - няма такова нещо

Необходими Продукти

МЛЯКО С ОРИЗ


● прясно мляко - 500 мл
● ориз - 100 г Карнароли
● захар - 10 г
● ванилия - 1 бр. шушулка
● маскарпоне - 100 г

МАСЛЕНИ БИСКВИТИ


● брашно - 225 г бяло
● масло - 120 г
● пудра захар - 90 г
● сол - щипка
● яйца - 1 бр. (или 50 г)

ШОКОЛАДОВ СОС


● прясно мляко - 300 мл
● глюкоза - 75 г
● млечен шоколад - 400 г

КРОКАН


● захар - 50 г
● бадеми - 30 г леко запечени

Начин на подготвяне

Крокан

Бадемите леко се запичат във фурна на 180 градуса. Изваждат се, охлаждат се и с нож се нарязват на едро.

В касерола се изсипва захарта и 1 с.л. вода. Оставя се на умерена температура да се получи прелестно златист карамел. В последният миг се изсипват бадемите, разбърква се и се смъква от котлона. Цялата примес се изсипва върху намаслена с масло хартия за печене. Оставя се да се охлади изцяло, а по-късно се начупва на части и се слага в блендер. Смила се.

Мляко с ориз

В касерола се изсипва млякото, захарта, семената от шушулката ванилия и оризът. Поставя се на сдържан котлон да се свари крем при непрестанно безредие или до подготвеност на ориза. Сваля се от огъня, охлажда се изцяло. Добавя се маскарпонето и се разбърква. Оставя се настрани до използването му.

Маслени бисквити

В Купа се разбърква брашното, солта, захарта и маслото на кубчета. Работи се с миксер. След като се оформи жестоко тесто, се прибавя яйцето и се разрушава на ниска скорост да се оформи хубаво маслено тесто. Накрая се прибавя и част от охладения крокан и още веднъж се разбърква. Тестото се завива във фолио и се оставя в ледник за към 20 мин.

Охладеното тесто се разточва сред две хартии за печене. С кръгла форма се изрязват бисквити с диаметър към 7 см. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Отново се охлаждат за към 15 мин.

Пече се на 170 градуса за към 8/10 мин. леко за порозовеят в края. Изваждат се от фурната и се охлаждат изцяло.

Шоколадов сос

В касерола се загрява млякото и глюкозата при безредие до точка на шупване. Заливат се шоколадовите части, изчаква се към 2/3 минути и с пасатор се разрушава. Оставя се да се охлади изцяло, а по-късно се оставя в ледник за към 2 часа, с цел да стегне.

В подобаваща купичка или стъклена чаша се подрежда слой от млякото с ориз, от горната страна се слага бисквита с крокан, още веднъж мляко с ориз, бисквита и се залива с шоколадов сос. Поръсва се с крокан.

Инфо: Chef Павел Павлов - 24 Kitchen

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР