Кой е Брис Олигуи Нгуема, предполагаемият лидер на преврата в Габон?

...
Минути след като избирателната комисия на Габон обяви в сряда,
Коментари Харесай

Минути след като избирателната комисия на Габон обяви в сряда, че президентът Али Бонго Ондимба е спечелил трети мандат, висши военни офицери обявиха преврат и анулираха изборните резултати .

Според съобщения в местните медии Брис Клотер Олигуи Нгуема, главнокомандващият на Габонската републиканска гвардия – най-мощната част за сигурност в страната – е водачът на опита за преврат.

Ето какво знаем за него досега.

Мощна фигура

Нгуема е една от най-влиятелните и енигматични фигури в страната днес. Като син на военен офицер, той беше склонен да се присъедини към армията от малък и се обучаваше в Кралската военна академия в Мекнес, Мароко.

Неговите военни умения бяха забелязани от членове на Републиканската гвардия на бившия президент на Габон Омар Бонго. След това Нгуема служи като „адютант“ на Бонго или военен помощник на командир в гвардията до смъртта на бившия габонский лидер през 2009 г.

Когато синът на Омар Бонго Али Бонго дойде на власт през октомври 2009 г., Нгуема беше изпратен в Мароко и Сенегал за дипломатически мисии, но се върна в Габон през октомври 2018 г. През 2019 г. той пое поста началник на гвардията.

Габонската републиканска гвардия, чиито военни офицери се разпознават по зелените си барети, е президентската гвардия. Като негов ръководител Нгуема гарантира, че те не само защитават президента на страната, но и се опитват да укрепят вътрешните системи за сигурност на Габон с повече прецизни стрелци и модерно военно оборудване. Той също така въведе реформа в сигурността на Републиканската гвардия, като създаде отдела за специална намеса (SIS), който се ръководи директно от Али Бонго.

Според съобщения в местните медии Нгуема е композирал и песен, за да защити президента с текст като „Бих защитавал президента си с чест и лоялност“.

Бизнесмен

Освен военни и дипломатически задължения, Нгуема беше и предприемач по природа и е известен в кръговете на Габон със статута си на милионер.

Според разследване от 2020 г. на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) относно активите на семейство Бонго в Съединените щати, Нгуема е допринесъл за разширяването на бизнеса на семейството в чужбина.

„Той купи три имота в квартали на средната и работническата класа в предградията на Мериленд Hyattsville и Silver Spring, точно извън столицата, през 2015 г. и 2018 г. Домовете бяха закупени с общо над 1 милион долара в брой, ”, се казва в доклада на OCCRP.

Докладът също така казва, че Нгуема е братовчед на семейство Бонго.

Когато репортери разпитаха Нгуема за тези имоти, той каза, че това е лична афера.

„Мисля, че независимо дали във Франция или в Съединените щати, личният живот е личен живот, който [трябва да бъде] уважаван.“

Нгуема за президент?

В разговор с Ал Джазира от Дюселдорф, Германия, политическият анализатор Адама Гайе казва, че продължаващият преврат в Габон не е изненада.

„Ерата на Бонго приключи. Али Бонго вече не беше в сърцата на населението в Габон... той се опитваше да създаде условия за него да натисне опозицията и да изфабрикува нова победа за себе си в поредните фалшифицирани избори. Но този път военните разбраха, че това е твърде пресилено и трябваше да действат и това направиха“, добави Гей.

В интервю за френския всекидневник Le Monde в сряда Нгуема повтори тези мисли.

„Освен това недоволство има болестта на държавния глава [Али Бонго претърпя инсулт през октомври 2018 г., който го остави отслабен]. Всички говорят за това, но никой не поема отговорност. Той нямаше право да изкара трети мандат, Конституцията беше нарушена, самият начин на избор не беше добър. Така че армията реши да обърне страницата, за да поеме своите отговорности“, каза Нгуема.

Той добави, че Али Бонго може да се пенсионира и да продължи да се ползва от правата си като всеки друг габонски гражданин, добавяйки, че генералите ще се съберат, за да решат за наследник на Бонго в 14:00 GMT в сряда.

И докато Бонго в момента е под домашен арест, след като спечели отменените избори с 64,27 процента от гласовете, войниците на Габон очевидно са започнали да празнуват Нгуема.

Непроверени видеоклипове и изображения в социалните медии показват група войници, които танцуват с Нгуема и го наричат ​​„следващият силен мъж“ на Габон.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР