Кой е авторът на скандалното предложение първият ден от болнични

...
Кой е авторът на скандалното предложение първият ден от болнични
Коментари Харесай

Сега: Горанов е автор на предложението да не се плаща първия ден болнични

Кой е създателят на скандалното предложение първият ден от болнични да не се заплаща? Официална информация още няма, но според в. " Сега "  най-вероятно това е финансовият министър Владислав Горанов.

Това в действителност е съмнение на синдикатите, които имат вяра, че той стои и зад предлагането минималната пенсия да стане 250 лв. от 1 юли, 2020 година. 

Новината беше безусловно непредвидена, поради развиването на нещата до момента. През 2008 година като краткотрайна мярка в рецесията страната стовари на работодателя първите три дни от болничния. В момента работодателят заплаща през тези първи дни 70% от осигурителния приход, а от четвъртия Национален осигурителен институт поема 80%. От години работодателите упорстват страната да върне уговорката на осигурителния институт. Национален осигурителен институт и кабинетът обаче изрично отхвърлят да поемат това задължение. Преди да бъдат оповестени плановете на бюджетните закони за 2020 година, Асоциацията на индустриалния капитал излезе с различни хрумвания за разтоварване на бизнеса от болничните. Именно в тях за пръв път се заприказва част от дните да станат неплатени, с цел да има така наречен интервал на изчакване. БСК обаче не поддържа тези хрумвания с аргумента, че зад тези заплащания стои застрахователен принос. В последна сметка в законопроекта за бюджета на ДОО бе планувано да се резервира сегашният режим. Само преди дни общественият министър Бисер Петков изясни, че методът на погашение се резервира заради неналичието на консенсус за смяна.

Досега министър председателят Бойко Борисов не е коментирал, а и той през вчерашния ден (14 ноември) отпътува за Солун, за среща на върха в Солун. Там министър председателят разгласи по какъв начин 10 години доста внимавал с налозите и не ги пипал, само че не приказва нищо за болничните и пенсията.

Периодично министър-председателят обръща внимание на болничните, като единствено преди седмица сподели следното: " Ние сме извънредно обществена страна и всяка рестриктивна мярка основава проблем. Затова ще създадем финален опит - дали с надзор на контрола - да създадем профилирана лекарска комисия, която да отива и да ревизира болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, с цел да не пострадат пък действително тези хора, които са заболели, поради тези, които мамят. Ще пробваме още един път с цялата мощ на страната дали може да се оправим, в случай че не - тогава ще отидем на такива ограничения. Това е доста мъчно доказуемо, ще кажете за какво полицията не се занимава - тъй като всеки може да изкара, че има кръвно, до момента в който отидат да го ревизират, може да му се възстановява кръвното. Това би трябвало да е просвета на всички, всеки лекар, като се подписва, да знае, че ощетява останалите жители ".

През юли тази година Борисов още веднъж се разтревожи за болничните. " Над 3.5 млн. болнични са издадени, предходната година са били 2 милиона. Това е огромен камшик за работодателите, до момента в който някой си цялостни джобовете. Никак не ми е прелестно да задържам доктори и медицински лица, тъй като всички ги почитаме, само че приканвам да спрат тази процедура, тъй като доста съществено сме се заели ". На този декор обжалваните от Национален осигурителен институт болнични листове през 2018 година са 9514, а инспекциите на лечебни заведения - 1174.

Според оценки на фискалния съвет тази година разноските на бизнеса за първите три дни ще бъдат към 200 млн. лева Отделно Национален осигурителен институт заплаща над половин милиарда лева В последните 5 година разноските на държавното публично обезпечаване за погашение на компенсациите са нарастнали с 54%. За 2018 година Национален осигурителен институт е платил по това перо 557 млн. лева - с над 195 млн. лева повече от 2014 година Изплатените работни дни през 2018 година са 17.8 млн. против 14.9 млн. дни през 2014 година, или растеж от близо 20%.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР