Кой дърпа конците на нощния живот в Пловдив Клубната и

...
Кой дърпа конците на нощния живот в Пловдив Клубната и
Коментари Харесай

Капана - арт с дъх на бира и още нещо

Кой дърпа конците на нощния живот в Пловдив Клубната и хип-хоп музика най-търсени по заведенията Нощен живот: Възход и проваляне на клубове и нощни заведения
Когато се планираше преустройването на дребните улички в " Капана ", пространството зад Халите бе замислено като квартал на изкуствата и занаятите. Според първичната концепция общината трябваше да построи нова арт инфраструктура, която да отдава на алегоричен наем на представителите на креативните промишлености, които да изпълнят мястото с нов живот. Да, Капана се извърши с нов живот, само че по-скоро като някакво малко източноевропейско Сохо, а не като пловдивския Монмартър.

В момента броят на заведенията в квартала надалеч надвишава този на галериите, ателиетата и креативен работилници, а уличният арт е с мирис на бира и някои неразрешени от закона вещества. Наемите скочиха стремглаво през последните години и напълно не са търпими за хората на изкуството. Общината оправдава смяната в тактиката с нуждата мястото да се устоя. В резултат в дребния квартал сега работят близо 30 кафенета, 15 бара и над 20 ресторанта и обекти за бързо хранене.

Класическите изкуства може и да нямат място в Капана, само че модерната вълна на арт-теченията владее изцяло квартала в последните години. Всеки уикенд мястото събира хиляди младежи от цялата страна и доста чужденци. Това докара до същински стопански взрив по тесните улички. Тук има всичко за купона - от класическите за Пловдив заведения до съвременни бутикови питейни заведения и кафетерии. Култовите " Найлона " „ No Sense ”, " Мармалад " и „ Петното ” към момента удържат позиции в квартала и са едни от най-посещаваните. За сметка на това един от най-старите жители на квартала - рок бар „ Download ” загуби борбата с модерните крафт и гурме заведения и при започване на пролетта опразни помещението на улица „ Йоаким Груев ” 24, като се реалокира на друго знаково място - ул. " Лейди Странгфорд " 5, където в миналото бе популярният " Кристал ", а след това - клуб " Библиотеката ". На освободената територия в начало на „ Капана ” пък незабавно се настани столичната верига за гурме бургери и улична кухня „ Скаптобургер ”.

Наемите в тавана

Тенденцията в „ Капана ” е трайна и явна - мястото се трансформира в притегателна зона за питейни заведения и заведения за хранене. Цените на парцелите, както и наемите в квартала скачат с по 10-15% на всеки няколко месеца. Към днешна дата квадрат комерсиална повърхност тук коства към 2000 лева или се отдава чартърен за 15-20 лева на месец. Още по-високи са цените на пространствата, ситуирани по напълно пешеходните улици. Там все още дребното свободни площи гонят 30 лв. месечно за квадрат, което за дребни пространства от 50 квадрата прави месечен наем от 1300-1400 лева Високите цени обаче очевидно не тормозят претендентите, като всяко свободно пространство се заема за броени дни.

Наемите в тавана обаче допускат и съответните солени цени на най-оборотните артикули. Така пловдивчани и гостите на града към този момент привикнаха, че бирата в арт атмосферата на " Капана " върви по 4-5 лв., а кафето - по 2. Това обаче не пречи пионерите в създаването на квартала като „ Котка и Мишка ”, „ 1890 ” и „ Канапе ” да са постоянно цялостни.

Гастрономическият еклектизъм

Освен голямото многообразие от питиета в " Капана " към този момент са събрани и храни с усети от целия свят. Преди време притежателите на кафетерия „ Monkey House ” отвориха под същия бранд и заведение за модерните в последно време гурме-бургери, желани от младежите. За по-претенциозните клиенти избор №1 си остава „ Паваж ” - първият ресторант в квартала, който и до ден сегашен е с най-висока потребителска оценка в туристическите уеб сайтове. Конкуренция му вършат „ Multi Culti ”, които оферират непознати ястия и вкусови комбинации, вариращи от Африка до Южна Америка, „ Tams House ”, както и „ Veggic ”, където се подчертава на настоящата веган кухня.

Когато дребното е прекомерно малко

И най-вървежните заведения в " Капана " обаче страдат от един заложен още при оформянето на зоната проблем - дребните пространства. Той се изостря през зимата, когато масите по павираните улички се прибират. За огромна част от притежателите на заведения е същинско предизвикателство да посрещнат разноските си в студените месеци. Голяма част от вложенията, направени в квартала, са провокирани от огромните упования за милионите туристи, които ще посетят Пловдив за Европейска столица на културата. Пилците обаче се броят наесен, както споделя народът. Така ще е и с десетките млади бизнесмени в " Капана ", които ще схванат в края на заветната 2019-а дали рискът си е коствал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР