Кой даде зелника на гьосурата, съсипал дюните край „Смокиня”? Ей

...
Кой даде зелника на гьосурата, съсипал дюните край „Смокиня”? Ей
Коментари Харесай

Земеделски чиновници мишкуват за дюните

Кой даде зелника на гьосурата, унищожил дюните край „ Смокиня”? Ей тоз простоват въпрос ме изтезава, откогато гръмна основателният скандал със съсипията край морето, която, за жалост, не е единствената. Най-простият и кратичък отговор е – негово необмислено безсрамие чиновникът, който хрантутим.

Това несъмнено по никакъв метод не оправдава бруталните дейности на към този момент задържаният и след това освободен под парична гаранция съсипник на дюните, разпоредил на собствен съизвършител - багерист да ги разоре. Нито пък държанието на всичките им останали събратя по непукизъм и настъпателност.

Службари от най-малко три ведомства категоризират и дефинират коя земя е земеделска и защо може да се употребява. Така нареченото „ Почвеното картиране” да вземем за пример се прави от Института „ Пушкаров”, преди и от една непотребна и разгеле към този момент закрита Изпълнителна организация по почвените ресурси”. Отношение по въпроса имат и служителите, назначени да съблюдават спазването на Закона за Черноморското крайбрежие. И, несъмнено, бюрократите от аграрни служби по места, които тихичко слушкат, папкат и подличко се спотайват.

Та се чудя кой тъкмо негодник от тези ведомства е категоризирал дюните като земеделска земя и какво тъкмо,според тях, може да се отглежда там? Точно нищо, е безапелационният отговор на дългогодишни експерти в сектора. Според тях, по-скоро ще цъфне памук на Луната...

Ето малко повече професионални детайлности за феновете на конкретиката и точността.

И по този начин, всеки аграрни терен се дефинира във вероятни 10 категории, съгласно това каква е продуктивността на почвата, климата на местността, естествените качества на земята и не на последно място - опцията за произвеждане на продукция. Това са по този начин наречените категории по бонитет, който се явява като междинна оценка на всички фактори и условия, които съпътстват терените.

В листатата за оценяване най-хубавата земя е в Първа и Втора категория, а тези на всички последващи позиции качествено са по-лоши. Неплодородните земи се характеризират с почва богата на пясък и трошляк. Като дюните да речем, за които очевидно недрагите служители считат, че могат да се садят или засяват, щом са ги определили като „ аграрни земи”.

Да повторим още веднъж, нима схванат и отговорните чиновници – експертизата за точната категория се прави от Институт по почвознание „ Никола Пушкаров “. Промяна на категория на аграрни земи може да стане по самодейност на Министъра на земеделието или в случай че Комисията за земеделските земи изиска служебна експертиза.

В допълнение дане пропусна да напомня, че има и специфична заповед на министъра на Министерство на околната среда и водите, която изрично не разрешава дюните да се пипат, защото са естествена забележителност.

Толкоз. Хайде в този момент виновниците за парадокса да дефинират хипарския къмпинг "Смокиня " като земеделска земя обществено да се обозначат и разкаят. Ама едва ли, не съм толкоз наивна, че да имам вяра това да стане.

Но несъмнено считам, че солидарна отговорност за безобразията, вършени със аграрни земи, виновност носят както наглецът, именуван предприемач, по този начин и служителите, които са му сервирали „ топлия зелник”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР