Кой да плаща първия ден от болничните? Темата провокира напрежение

...
Кой да плаща първия ден от болничните? Темата провокира напрежение
Коментари Харесай

Спор в Народното събрание кой е предложил идеята за болничните

Кой да заплаща първия ден от болничните? Темата предизвика напрежение освен сред бизнеса и синдикатите, само че и измежду ръководещите.

Новото предложение, след вчерашното съвещание на съдружния съвет, е първият ден от болничния да е за сметка пациента. Сега режимът е първите три дни да се заплащат от работодателите.

Темата през днешния ден отекна и в Народното събрание, където ГЕРБ и Патриотите влязоха в спор кой е предложил концепцията. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са срещу смяната.

Повече споделя Надежда Василева в директно включване от Народното събрание.

Темата за болничните провокира разгорещяване на политическите пристрастености, а ГЕРБ и Обединените патриоти влязоха в задочна замяна на реплики. Патриотите обясниха, че предлагането първия ден от болничните да не се заплаща, е пристигнало през вчерашния ден на съдружния съвет от страна на финансовия министър. От ГЕРБ пък обявиха, че това предложение е било част от концепциите на Обединените патриоти. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха изрично срещу това предложение. А от Българска социалистическа партия приканиха в декларация работещите да не стоят безмълвно пред тези оферти.
Менда Стоянова, ГЕРБ: Идеята, върху която ще работи работната група, е от това предписание да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова акцидент. Имахме среща с нашите съдружни сътрудници и те настояха за тези няколко ограничения, по тази причина тъй като те вземат участие в тази коалиция и желаят да отчетат политики, които те са съумели да отвоюват в тази коалиция, в която се намираме. За нас е извънредно значимо тази коалиция да остане постоянна.Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Предложенията на Обединени патриоти, които бяха на съдружен съвет, са следните: повдигането на минималната пенсия на 250 лв. и освобождение от такси на 4-, 5- и 6-годишните от детските градини. Другите оферти са от сътрудниците от ГЕРБ.Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия: С това решение, уважаеми ръководещи, господин Горанов, здравният министър също е тук, вие признавате безсилието на държавното управление да се оправи със злоупотребите с болничните листове. Вместо надзор и санкции за тези, които издават или употребяват подправени болнични листове, вие наказвате изрядните служащи и ги лишавате от правото да получат компенсации. Работиш, плащаш и когато се разболееш не можеш да получиш компенсацията от това, което самичък си платил. Това е допустимо най-несправедливото решение, което сте взели.Ерол Мехмед, Движение за права и свободи: Категорично не одобряваме аргумента на ръководещата коалиция за тази мярка. За нас това е прикрито нарастване на осигурителната вноска. Не може да се лишават права на служащи.

Владислав Горанов, финансов министър: Много разбори демонстрират, че сигурно ще се понижи склонността за злоупотреби, защото сходни практики има в 2/3 от европейските страни. Това не е изолиран за България проблем. Голямо усещане прави екстремалното повишаване единствено за няколко години при еднакъв брой заети с близо удвояване броя на дните във време на неработоспособност от към 8 млн. през 2013 година до над 18 млн. в 2019 година, тъй че това е проблем който би трябвало да бъде адресиран. Години наред си приказват синдикати работодатели, експерти за осигурителните връзки и се вижда, че този проблем остава неуреден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР