Кой да оглави Българска народна банка (БНБ)? Тази нова коалиционна

...
Кой да оглави Българска народна банка (БНБ)? Тази нова коалиционна
Коментари Харесай

И БНБ разтресе коалицията: ПП спешно търси гуверньор, докато ИТН е готова с Каримански

Кой да оглави Българска национална банка (БНБ)? Тази нова съдружна бомба, цъкаща от дълго време, избухна към този момент през днешния ден обществено - от парламентарната естрада. Главни участници са сътрудниците другояче в ръководството - " Продължаваме промяната " (ПП) и " ИТН " (ИТН), като и двете обединения се борят да наложат лична кандидатура.

Тази на Има Такъв Народ от дълго време импровизирано е известна - депутатът и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански. Тази на Политическа партия обаче, отново импровизирано, претърпя няколко метаморфози и на процедура в този момент се търси нов човек за поста шеф на българската банка, която, между другото, би трябвало да ни вкара скоро в еврозоната. Поне по проект.

Нов парламент, остарял претендент

Както е известно, още в предишния парламент, Каримански, който и тогава председателстваше бюджетната комисия, форсира процедурата по подмяната на управлението на Българска народна банка, като претекстът благовидно бе изтеклият мандат на Димитър Радев. Факт, мандатът на Радев изтече на 15 юли предходната година, като законът разрешава той да продължава да извършва функционалностите си до избора на нов титуляр.

Тоест, нищо не постановяваше неотложност в избора му тогава - още повече че по това време към този момент бе ясно, че 46-ото Народно заседание (НС) няма да има още доста дълъг оставащ живот. Каримански тогава бе подсилен от Движение за права и свободи и част от " Изправи се БГ! Ние идваме! " и по този начин точката за избор на нов шеф се озова в дневния ред на депутатите. Но пък бе неодобрена от останалите обединения в Народно събрание и по този начин и не мина.

Още тогава се говореше, че задачата на Има Такъв Народ е Каримански да оглави банката.

Вече в 47-ото Народно събрание промяната на управлението на Българска народна банка отново изплува на дневен ред и депутатите отвориха процедурата. Разписаха и не 7-дневен период за внасяне на имена, а оптималният - 20. Процедурата обаче се провали, тъй като не бе импортирано нито едно име, в това число на ръководителя на бюджетната комисия. Тоест, трябваше да започва отначало.

Междувременно обаче самият Каримански, единствено преди два дни, разгласи в изявление за Нова тв, че е бил " съветван " да не се кандидатира за поста. " През миналата седмица при мен стигаха най-малко по пет разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре обединението или по-специално един от сътрудниците в обединението да номинира претендента си. В тези диалози през миналата седмица ми споделяха " умерено, има и други значими постове ", загатна той за съдружните търкания по тематиката, които към оня миг бяха обществена загадка.

Още преди приключването на първата процедура обаче изплува името на Илиян Михов - ректор на един от най-престижните стопански университети - INSEAD, Сингапур - като предлагането на " Продължаваме промяната ".

Какво обаче се случи от този момент до момента?

Какво обаче се случи от този момент до момента? Според източници на Клуб Z Михов единствено е бил сондиран, само че е отказал да се бори за поста.

Настояването на Политическа партия е било съдружните сътрудници да излязат с единна кандидатура, с цел да не зависят при гласуването от опозицията. " Демократична България " е отказала да номинира собствен човек, само че пък от Има Такъв Народ не са желали да се откажат от Каримански. И заради тази причина първата процедура забуксува и бе прекъсната предходната седмица с невнасянето на нито една номинация.

Така от Политическа партия са се спрели на различен " непознат кадър " - Анна Райчева, някогашен чиновник с " Ситибанк ", направила кариера в Съединени американски щати и създател на хедж фонд. Именно по неин адрес обаче от опозицията, в лицето на ГЕРБ, започнаха да подмятат, че няма просветителна степен " магистър ", а " бакалавър " - с дипломата си от университета в Принстън. Това направи и водачът на партията Бойко Борисов при преизбирането си предходната неделя, като от трибуната на партийния конгрес иронизира - че " магистър " се изисква за шеф на банков клон, а за банката, която след две години би трябвало да ни вкара в еврозоната, ръководещите желаят да нагласят човек с " бакалавър ". Макар такова предложение да не живее на никое място в правния мир, от ГЕРБ настояват, че са виждали план. От Политическа партия, несъмнено, отхвърлят.

Процедурни хватки

Така стигаме до днешното пленарно съвещание, когато от Има Такъв Народ желаеха точката с избор на шеф на Българска народна банка да влезе в дневния ред на Народното събрание, а от Политическа партия се пробваха да неодобряват това с неналичието на кворум, като не се записаха. Първоначално предлагането за включване в дневния ред бе признато, само че при прегласуването се оказа, че няма кворум (заради ПП). От ГЕРБ иронизираха, че може би би трябвало да се гласоподава три пъти - което правилникът не разрешава, само че депутатите постоянно са погазвали това предписание (в това число в мандатите на ГЕРБ, б.а.). Куриозното в тази ситуация е, че се намеси някогашната парламентарна шефка, в този момент редови народен представител от Има Такъв Народ Ива Митева - от екрана, тъй като е карантинирана и взе участие в съвещанията онлайн, с цел да изясни, че първото предложение е признато и затова е в действие. Тоест, точката ще се гледа.

И предстоящо се заформи спор. Председателят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров още в самото начало предложи - 7-дневният период за внасяне на оферти за гуверньор на Българска народна банка да бъде продължен отново на 20 дни. Любопитни бяха претекстовете изтъкнати от Гюров... войната в Украйна, която трансформирала " целите на претендентите и участниците в полемиката " и тъй като " имаме към този момент 40 000 украински бежанци за две седмици " - което явно трябваше да реферира към реакцията на българската страна.

От ГЕРБ парираха - че бежанската рецесия се ръководи от Министерския съвет, а тук става въпрос за избор на гуверньор, който се прави от Народното събрание.

" Не знам какво общо има сред бежанците и Българска народна банка, в случай че претендентът не е на фронта. Оставам с неприятното усещане, че се бавим, тъй като чакаме тъкмо избран претендент ", възрази Кирил Симеонов (ИТН).

" Не, няма съответен претендент, другояче към този момент щяхме да сме на избора ", отвърна на собствен ред Гюров.

Намеси се и Йордан Цонев, обръщайки се към Политическа партия:

" Ако желаете срокът да е по-дълъг, не би ли било почтено да кажете какво се случи с първия. Чуваме единствено кулоарни злословия. Като да вземем за пример да имаме единна кандидатура, другояче ще разчитаме на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", разкри кулоарната клевета депутатът от Движение за права и свободи.

И попита кому е нужно това, като ето, Димитър Радев бил превъзходен шеф на Българска народна банка, подсилен с гласовете на Движението. Даде образци с други експертни лица като депутатите от Демократична България и Движение за права и свободи - Георги Ганев и Петър Чобанов, които можело да бъдат претенденти.

" Но ние ги търсим в Сингапур, те ни отхвърлят. В Световната банка, МВФ. Пак задкулисието търси собствен претендент ", загатна за Илиян Михов Цонев.

Офанзивата по Политическа партия продължи и от страна на ГЕРБ. Председателката на парламентарната група Десислава Атанасова уточни:

" Един от народните представители (Каримански) медиийно разгласи, че някой го натиска да не е претендент. Какви са тези способи в една демократична страна ".

И и Движение за права и свободи, и ГЕРБ синхронно попитаха #КОЙ е посъветвал Каримански да се откаже - това Иво Прокопиев ли е ( обичаната цел на Движението - предприемачът и издател на " Икономедиа " ). (А по подигравка въпросът #КОЙ е относим към едни дриги времена и един различен депутат, б.а.).

От Политическа партия се пробваха да намерят някакво златно сечение, предлагайки срокът за имената да не е нито 7, нито 20 дни, а 14. Но даже това не се възприе от залата, като срещу гласоподаваха от ГЕРБ, Има Такъв Народ и " Възраждане ", а от Движение за права и свободи се въздържа. Така остана 7-дневният период за внасяне на кандидатурите, както бе написано в предлагането на комисията, (т.е. 23 март), подсилен от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане ". От Политическа партия гласоподаваха с " въздържал се ", а Българска социалистическа партия - " срещу ".

Така в обединението имат на процедура седмица да се схванат кой ще оглави Българска народна банка. Подробност е, че при импортираното през днешния ден предложение за правила за избора, условието за гуверньора остана той да е със степен на обучение " магистър ". Ако в обединението не се схванат и всеки предложи собствен обособен претендент (в случая Има Такъв Народ и ПП), то борбата ще се реши в пленарната зала, защото съгласно разпоредбите за избор печели този, получил повече гласове от останалите.

С други думи, Политическа партия би трябвало или в незабавен порядък освен да откри претендент, чиято професионална биография несъмнено да превъзхожда тази на Каримански и да стартира да сондида поддръжка, в това число с опозицията, или да откаже Има Такъв Народ от желанието да издигне Каримански. Или пък да се съгласи с неговата фигура. Демократична България и Българска социалистическа партия са измежду безмълвните към този момент наблюдаващи на конфликта, като от левицата се надяват на място на подуправител.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР