Кой би помислил, че дизайнът на паспортите може да включва

...
Кой би помислил, че дизайнът на паспортите може да включва
Коментари Харесай

Паспортът се превръща в произведение на изкуството

Кой би помислил, че дизайнът на паспортите може да включва герои от комикси? Със общоприет паспорт от 34 страници белгийските граждани ще бъдат придружавани във всичките си пътешествия от Щастливия Люк, Блейк и Мортимър и Боб и Бобет. Много изображения са по истинските ленти, като да вземем за пример сериала за Тинтин от 1954 година, " Изследователи на Луната ", където безстрашното момче кореспондент прави първите си стъпки на лунната повърхнина 15 години преди Нийл Армстронг. Други разновидности на комикси са специално проектирани за новите паспорти, като смърф, който съзерцава земното кълбо, с неговата пътническа раница и международна карта в краката му.

" Избрахме дизайн, който показва добре нашата страна, нейното изкуство и просвета, с талант, опит, комизъм и примирение ", сподели белгийският външен министър Софи Вилмес пред франкофонския народен ефирен оператор RTBF.

Комиксите,

 

наричани в Белгия и Франция ``деветото изкуство``,

 

към момента са извънредно известни, макар че към този момент хората не си купуват всекидневници особено с цел да са в крак с приключенията на комикс героите, както по време на следвоенния им подем. Тинтин, основан от Жорж Реми, по-известен с псевдонима Ерже, става първият огромен шлагер след появяването си през 1929 г. Скоро след Втората международна война идват Блейк и Мортимър, агент на МИ-5 и нуклеарен физик, двама английски джентълмени в непрекъснат блян да надхитрят подлия полковник Олрик. През 1958 г. популярна става група от дребни сини човечета, живеещи в гъбено село, измислени, откакто художникът Пиер Кулифорд, който употребява псевдонима Пейо, не може да си спомни думата за сол по време на обяд с сътрудник карикатурист и го моли да му подаде le schtroumpf. Когато се появяват на американския пазар, Les Schtroumpfs стават известни като " Смърфове ".

Мишел Кичка, прочут белгийско-израелски карикатурист, споделя, че е прелестна концепция страниците на белгийските паспорти да са изпъстрени с комиксови герои. " Тези герои и духът, който те носят, са покрай сърцето на белгийците``, споделя той пред в. ``Обзървър`` и добавя, че точно посредством тях се е научил да рисува. Израснал в град Лиеж, като дребен Кичка мечтаел да стане каубой съвсем като Щастливия Люк, чиито завършения от Дивия запад са включени в най-продаваното списание Spirou. ``Във време, в което малкия екран и екраните нямаха чак такова въздействие върху въображението, прекарах часове в четене на комикси``, спомня си Кичка. ``Класическите белгийски комикси имаха необикновен тип даже спрямо френските, споделя той. ``В златната епоха на белгийските комикси през 60-те години на предишния век всички герои бяха благи и другарски настроени, бяха основани с хумор и нарисувани с меки линии, което е друго от стила днес``, допълва карикатуристът.

Граничарите по света към този момент ще се допрян до цялото благосъстояние на белгийското комикс изкуство. Докато невъоръженото око вижда силуетите на белгийските комикс герои, други елементи като изражения на лицето и текстури се разкриват единствено под UV светлина, посредством която се вижда дали паспортът е подправен, или същински. ``Тук има малко белгийски хумор``, споделя Валтер Пулс, представител на външното министерство. ``Винаги е хубаво, когато функционалното се свърже с приятното. Но паспортът си остава административен документ``, изяснява той, базирайки се на 48 нови защитни функционалности като баркодове, лазерно гравирани изображения и поликарбонатната идентификационна страница - всичко, от което се нуждае един паспорт, с цел да бъде годен. От чисто дизайнерска точка обаче в новите паспорти са избегнати противоречия, като да вземем за пример Тинтин в Конго, който към този момент не се продава в детските секции на книжарниците в Обединеното кралство поради расистки стандарти. Нито пък Щастливия Люк, който доволно пуши цигара.

Паспортният специалист Том Топол споделя, че ``до началото на XXI век паспортите бяха скучни, само че през последните 20 години дизайнът им става все по-изящен и разнообразен``. Белгия

 

не е единствената страна, която разрушава стандарта

 

за отегчителен паспорт. По страниците на естонските паспорти се появява нощно небе, което блести под UV лъчи. Финландските пък си имат лос, който като че ли тича, до момента в който страниците се прелистват. Последният паспортен дизайн на Япония включва изображения от поредицата гравюри ``Тридесет и шест изгледа на планината Фуджи`` от Кацушика Хокусай, един от най-големите художници на Япония. А паспортите в Австралия съдържат изображения на флората и фауната на страната. В картинките се намира цялата информация за сигурност. Украси, свързани с културата на маорите, се виждат с помощта UV лъчи в паспортите на Нова Зеландия. В тях също е скрита информацията, която демонстрира, че паспортът не е бил подправен.

Най-новият дизайн на норвежкия паспорт е с минималистична корица с герба на Норвегия и името на страната в златно. В съпоставяне с други дизайни на паспорти формалният документ за пътешестване на Норвегия предлага корици с съвременен акцент и пастелни нюанси: яркочервено за елементарни паспорти, тюркоазено за дипломатически паспорти и бяло за незабавни паспорти - поклон към цветовете на знамето на Норвегия. Първата партида от тези паспорти е издадена от норвежкото държавно управление на 19 октомври 2020 година

``Да, наподобяват по-красиви и забавни, само че сериозният фактор си остава сигурността``, коментира Топол, добавяйки, че колкото по-сложен е един план, толкоз по-трудно става да се фалшифицира.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР