Кой беше сър Никълъс Уинтън, обект на „Един живот“ с участието на Антъни Хопкинс?

...
Антъни Хопкинс (вляво) играе сър Никълъс Уинтън (вдясно) в Един
Коментари Харесай

Антъни Хопкинс (вляво) играе сър Никълъс Уинтън (вдясно) в 'One Life' Антъни Хопкинс (вляво) играе сър Никълъс Уинтън (вдясно) в „Един живот“ - Авторски права See-Saw Films от Публикувано на 10/08/2023 - 13:03

Предстоящият филм, „Един живот“, ще разкаже живота на сър Никълъс Уинтън. Кой беше героят на Холокоста?

Сър Никълъс Уинтън беше герой от войната, който спаси 669 деца от нацистите. И сега човекът, наречен „британският Шиндлер“, ще бъде изигран от двукратния носител на Оскар и уелска актьорска легенда Антъни Хопкинс.

РЕКЛАМА

По книгата „Ако не е невъзможно … Животът на сър Никълъс Уинтън“ от Барбара Уинтън, филмът на Джеймс Хоус „Един живот“, който ще получи световната си премиера на Международния филмов фестивал в Торонто (TIFF) като специална презентация през септември.

Филмът разказва истинската история на сър Никълъс „Ники“ Уинтън, млад лондонски банкер, който в навечерието на Втората световна война спасява 669 деца от нацистите – повече от броя на децата, оцелели след Холокоста в Чехословакия.

И двамата Антъни Хопкинс и Джони Флин играят Никълъс Уинтън на различни етапи от живота му, докато Хелена Бонам-Картър играе майката на Уинтън, Баби. Актьорският състав включва още Джонатан Прайс, Лена Олин, Ромола Гарай и Алекс Шарп.

Кой беше сър Никълъс Уинтън?

Сър Никълъс „Ники“ Уинтън – роден Николас Вертхаймер на 19 май 1909 г. на родители евреи - беше млад борсов посредник в Лондон, който чу за усилията за спасяване на германски и австрийски еврейски деца чрез така наречения Kindertransport, усилие, което в крайна сметка доведе около 10 000 непридружени деца на безопасно място във Великобритания. Той решава да организира подобна спасителна операция за децата на Чехословакия преди избухването на Втората световна война.

Първият превоз на деца, организиран от Уинтън, напуска Прага със самолет за Лондон на 14 март 1939 г. Той събира пари за финансиране на транспорта и също така намери британски приемни семейства, готови да се грижат за децата бежанци. Уинтън организира още седем транспорта, които заминаха с железопътен транспорт от Прага и през Германия до атлантическото крайбрежие, след което с кораб през Ламанша до Великобритания.

Последният влак с деца напусна Прага на 2 август 1939 г.< /p>

Спасителните дейности са прекратени, когато Германия нахлува в Полша и Великобритания обявява война на Германия през септември 1939 г.

След войната спасителните действия на Никълъс Уинтън остават почти неизвестни. Той беше преследван от мисълта за всички онези, на които не можеше да помогне, и в резултат на това никога не говореше за усилията си. Едва през 1988 г., когато съпругата му Грете откри на тавана им албум с изрезки с имената на всички деца, спасителните усилия на Уинтън станаха известни.

Широката общественост разбра през същата година, когато историята на Уинтън беше представена на живо Телевизионно шоу на BBC, Това е животът!. По време на шоуто водещата Естер Ранцен попита публиката в студиото дали „някой тук тази вечер дължи живота си на Никълъс Уинтън?“

Той беше изненадан, когато оцелелите деца – вече възрастни – бяха насядали около него и започнаха да се изправят нагоре.

Емоционалният клип от този момент е увековечен в YouTube.

РЕКЛАМА

Уинтън получи благодарствено писмо от бившия президент на Израел Езер Вайцман за неговата героизъм и е направен почетен гражданин на Прага в независимата Чехия. През 2003 г. той беше посветен в рицар от кралица Елизабет II за заслуги към човечеството за тази работа.

Сър Никълъс Уинтън почина на 1 юли 2015 г. на 106-годишна възраст.

Тогавашният министър-председател на Обединеното кралство Министър Дейвид Камерън отдаде почит на сър Никълъс, като каза, че „светът загуби велик човек. Никога не трябва да забравяме човечността на сър Никълъс Уинтън, който спаси толкова много деца от Холокоста.“

Бившият министър-председател Гордън Браун описа сър Никълъс като „истински герой на нашето време“.

„Тази смелост го накара да рискува живота си, за да спаси живота на някои от най-уязвимите хора“, каза той. „Неговото вдъхновение ще живее на."

РЕКЛАМА

Един живот ще бъде показан на TIFF, който ще се проведе от 7 до 17 септември.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР