„Ковид тестовете трябва да бъдат безплатни за всички български граждани“.

...
„Ковид тестовете трябва да бъдат безплатни за всички български граждани“.
Коментари Харесай

Ковид тестовете трябва да бъдат безплатни за всички български граждани, категоричен е Георги Михайлов

„ Ковид тестванията би трябвало да бъдат безвъзмездни за всички български жители “. Това съобщи от парламентарната естрада проф. Георги Михайлов, който прочете декларация от името на парламентарната група на "БСП за България ". Социалистите настояха да бъдат основани лечебни заведения, които да се занимават единствено с Ковид инфекции.

Ето цялостният текст на декларацията:

Уважаема г-жо ръководител,

Уважаеми сътрудници,

В началото на декларацията желая да благодаря задочно на проф. Ангелов за това, че без значение че Вие окепазихте целия спор, който трябваше да се случи тук по съответната процедура, той пристигна и показа своята информация. Разбира се, че това беше осакатено от Вас, не знам за какво. Проф. Ангелов не е рохко яйце, с цел да го пазите. Това заявявам от името на цялата ни парламентарна група.

Във връзка с това, което той прочете, желая да ви кажа няколко неща от името на нашата парламентарна група, които считам, че са доста съществени и би трябвало да се имат поради във взимането на решенията във връзка с сериозния въпрос Covid-19.

От всички репортажи, които вървят по националните малките екрани се вижда, че има съществени проблеми – в първи проект - тестуването и установяването на заразоносители. Тези проблеми са доста съществени, защото на територията на Европа още през лятото бяха основани условия, а в този момент и в Словакия, и ние предлагаме това да се случи – не да се стоварват контейнери пред лечебните заведения, не да се вършат Ковид звена, от които в София сега работят тъкмо три и проучванията по разпореждане на общината би трябвало да се заплащат от жителите, а тестванията би трябвало да бъдат безвъзмездни за всички български жители и да бъдат основани изнесени пунктове, които хората могат да посещават без никакви терзания и заплаха за тях, предвид на това да се подреждат на опашки от 200-300 души. Това беше основано в други страни в Европа, в този момент беше основано в Словакия. Затова ние настояваме това да се случи - тези пари да бъдат отделени. Много пъти беше заявявано, че има пари в страната, а това не са извънредно доста огромни средства.

На второ място – натикването във всяка болница на Ковид отделения и на Ковид пациенти основава условия да бъдат от ден на ден и повече заразявани сътрудници от медицинския личен състав. Процентът на инфектиран медицински личен състав сега е доста висок. Затова нашето предложение е да бъдат основани лечебни заведения, които да се занимават единствено с Ковид инфекции. Такъв образец има в света и този образец е сполучлив. Той беше натрапен и по този начин бяха овладени и бяха непокътнати здравето и живота на експерти, които работят в здравната мрежа.

И на трето място - би трябвало да се организира от страната една сериозна огромна разяснителна акция, която да показа действителните параметри на тази зараза в българското общество. Не да се приказват небивалици – нито за форми на лекуване, които не за потвърдено ефикасни, нито за проценти на смъртност, които не са правилни. Тъй като тази суматоха се сътвори изцяло изкуствено в българската нация и в този момент ние черпим плодовете на тази суматоха.

Молим всичко това да бъде изпълнено в полза на българските жители, защото в противоположен случай нещата ще продължат да се задълбочават и ще стигнем до равнищата, за които говореше в своето изявление проф. Ангелов.

По-рано здравният министър проф. Костадин Ангелов пристигна в Народното събрание по искане на Българска социалистическа партия за показа информация за обстановката с коронавирусната рецесия. Той заяви, че общият брой на медицинския личен състав, който досега е с позитивни проби е 3489 души. 1802 са дейните случаи. До момента имаме умряли 22 души измежду медицинския личен състав.

На брифинг в Министерския съвет той сподели още, че се следи трайна наклонност на излекуваните в страната. Наближават 1000 души на денонощие. "От понеделник до през днешния ден са излекувани 2306 индивида. От четвъртък до четвъртък са излекувани 4467. Не се презапасявайте с медикаменти, не се самолекувайте. Това ще е нездравословно за вас и за вашето здраве ", прикани здравният министър.

"Към вчерашна дата болничните кревати за неусложнени пациенти са заети на 40%, а интензивните кревати на 23%. Най-голям % на приложимост на леглата се следи в областите Благоевград, Габрово, Перник, Търговище, Разград и Шумен ", заяви той. И добави, че се намираме на едно от междинните места в Европейски Съюз във връзка с 14-дневната заболеваемост и на 7-о място по 14-дневна смъртност.

"Мерките, които взехме през вчерашния ден, са артикул на задълбочени разбори и диалози със засегнатите страни ", сподели още проф. Ангелов и добави: "Философията на ограниченията е ограничаване, което да докара до понижаване на заболеваемостта и ефикасен надзор на болестта в страната. По отношение на този ефикасен надзор ние сме подхванали следната организация - в учебните заведения сме възприели, че във всички учебни заведения, където имаме 15% заболеваемост на учениците, се извеждат в електронна среда на образование ", регистрира проф. Ангелов.

"Отделните медицински щабове по области и общини имат опция да надграждат тези ограничения с по-сериозни, като имат опция да извездат учебните заведения в електронна форма с решение на техните щабове и заповед на министъра на образованието ", посочи министърът на опазването на здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР