Ковид добавката за пенсионерите ще бъде заменена от антиинфлационнаИдеята е

...
Ковид добавката за пенсионерите ще бъде заменена от антиинфлационнаИдеята е
Коментари Харесай

Допълнителните 60 лева към пенсиите да останат и след 1 юли

Ковид добавката за пенсионерите ще бъде сменена от антиинфлационна

Идеята е и след 1 юли хората да продължат да получават по 60 лв.. Обсъжда се и вид за нарастване на пенсиите с 10%, още веднъж от 1 юли.

От най-малко 10 оферти, към този момент Министерският съвет се чака да предложи като вид нарастване с 10 % на пенсиите, както и запазването на 60-те лв. за коронавирус, които в този момент ще се одобряват за инфлационна добавка. Социалният министър обаче желае връщане на справедливостта при пенсиите или преизчисляване, с цел да са понижи разликата сред най-високата и най-ниска пенсия, съобщи.

"Като че ли има схващане от съдружните ни сътрудници да създадем едно преизчисление от 1 октомври на всички пенсии, с цел да заличим тези разлики. Което към този момент обаче е сякаш смущаващо за Министерството на финансите, защото трябват извънредно доста средства. Сега предварителните сметки демонстрират някъде 5 милиарда ", изясни Георги Гьоков - министър на труда и обществената политика.

Социалният министър сподели, че в обединението се разискват и други ограничения за понижаване на финансовата тежест на хората от инфлацията. В същото време вицеперезидентът Илияна Йотова счита, че България сега би трябвало да се отдалечи от политическите рецесии, само че мисли, че антикризисните ограничения са закъснели.

"Това, което в този миг сигурно няма в страната, е една цялостна стратегия за подкрепяне на хората в най-окаяното предложение. Хората, които са най-уязвими, както и за бизнеса. Няма страна в Европейския съюз, която да не е съставила такава стратегия, да не е заделила избрани средства за излизане от рецесията, изключително след военните дейности, а България е единствената такава, очаквам това да стане напълно скоро ", сподели Йотова.

Затова пък ръководителят на Народното събрание дефинира ограниченията на обединението като съответни.

"Адекватни са и да, ще действаме бързо законодателно, в случай че се постанова. В последна сметка бюджетът, който приехме преди към три месеца за 2022 година, както още тогава се разясняваше, е извънредно обществен. За страдание по този начин се случи, че сега, в който го приехме, избухна и война, което сигурно се отрази недобре на безусловно всички, в това число и на нас, под формата на възходяща инфлация " разяснява Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

От "Има подобен народ " са на мнение, че в такива времена обединението има потребност от диалог и с опозицията.

"При такива рецесии, на каквито сме очевидци сега, не могат да бъдат борени единствено от ръководещите. Тук би трябвало да почнем да търсим консенсус и с опозицията, тъй като единствено едни съществено премислени и добре преценени ограничения биха могли да доведат до някакви по-добри резултати ", сподели депутатът Виктория Василева.

Според ръководителя на Народното събрание след вчерашния ексклузивен съдружен съвет, няма потребност от това проектът за въвеждане на еврото да влиза в Народното събрание. Вицепрезидентът Йотова е на мнение, че би трябвало да изпълняваме своите задължения, само че напомни по какъв начин самият еворсъюз е заговорил за промяна на самата еврозона, а желаят да видят и равнището на инфлацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР