Ковид-19 не само че не отстъпва, но и броят на

...
Ковид-19 не само че не отстъпва, но и броят на
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев бие тревога за COVID и грипа

Ковид-19 освен че не отстъпва, само че и броят на инфектираните и умрелите последователно се усилва. Всички респираторни вируси имат наклонност към повишение в по-студените месеци. Това изясни пулмологът доктор Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

" С лабораторни проучвания може да се разграничи грип от Ковид-19. За грипа имаме характерни лекарства, които може да спрат развиването. Недостатъчно хора се тестват. Смъртността не се е нараснала, само че броят на хората, които се откриват като позитивни, е по-нисък. Затова броят на починалите наподобява висок. Имаме повишение на тежките случаи на хоспитализация. Със сигурност имаме скрита заболеваемост на всички респираторни болести ", сподели той.

Пулмологът чака по-интензивна грипна вълна, която ни подминаваше по време на Ковид пандемията. По думите му това не трябва да тормози никого, защото имаме ваксини и за грип, и за Ковид-19.

" Ваксинацията може да се прави съвсем по едно и също време. Единствено би трябвало да се сложат на две разнообразни ръце. Трябва да минат седмици, с цел да стартират да работят антителата. Ваксинационното покритие постоянно е било доста ниско в България. Още от началото на пандемията стартира дейна антиваксърска акция. В дълготраен проект това е с доста отрицателни последствия. Разумните хора се имунизират ", акцентира доктор Симидчиев.

В рисковите групи по отношение на Ковид-19 са хората с хронични болести, защото техните кръвоносни съдове са малко по-увредени, а коронавирусът нападна точно кръвоносните съдове, стана ясно още от думите му.

" Нашият имунитет е матрична система, в която имунитетът е друго мощен за разнообразни неща. Трябва да не ни е отслабен поради някаква липса. Имунитетът на множеството хора е общоприет, моментите на увеличаване и намаляване са повече градска легенда ", сподели още пулмологът.

Бъдещият народен представител посочи, че в Народното събрание ще се опита да прокара осведомителна акция. Той подозира, че Ковид-19 ще стартира да става сезонна зараза.

" Здравеопазването е въпрос на национална сигурност и би трябвало да имаме общо мнение ", безапелационен е доктор Симидчиев.

" Само със опазване на здравето не можем да решим казуса. Ако нямаме задоволително правдивост в обществото, в случай че правосъдната система не е на място, нищо друго не можем да решим. Правосъдната система би трябвало да раздава правдивост. Ще приказваме по политики, само че коалиция не можем да създадем. Отговорност може да се поеме, когато имаме резистентност на правораздавателната система ", счита гостът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР