Ковид-19 имаше изключителен ефект върху вътрешния туризъм. Този анализ тепърва

...
Ковид-19 имаше изключителен ефект върху вътрешния туризъм. Този анализ тепърва
Коментари Харесай

В Родопите натрупаха тлъсти пачки покрай коронакризата

Ковид-19 имаше извънреден резултат върху вътрешния туризъм. Този разбор занапред ще занимава хората в сектора. Но по отношение на индикаторите доникъде на август, то Родопите разкриха своя голям капацитет, написа „ Родопи voice “.

Още при започване на пролетта стартира турът „ Опознай Родината, с цел да я обикнеш “, а през лятото дивите баири бяха безусловно опитомени от градска тълпа. Много хора пък се замислиха за инвестиция в парцел измежду природата.

„ Няма по какъв начин да минете от тук. Долу е цялостно с народ. Места няма, а и блокирахме пътя… “. Думи на млад лидер от Стара Загора. Закъсал с автомобила си в опит да доближи до водата на язовир „ Кърджали “, в региона на… опашката на водоема. Десетки коли, стотици хора от цялата страна. Или по кърджалийски „ наплив да видиш “.

Окупирани от палатки, каравани, кемпери крайбрежия, канута във водите, лодки. Всички хотели и къщи за посетители цялостни. Това представляваше всеки един уикенд край „ синьото око “ на Кърджали.

„ Избягахме от цивилизацията, само че се оказа че цялата цивилизация е сторила същото “-мнение на семейство от столицата, решило да си направи бивак край фамилен хотел „ Боровица “.

Туризъм в числа

Родопите печелят по 2451 лв. на час от туризъм. Анализът е на база приходите единствено през месец юли. „ Нощи в планината “ са донесли над 1 700 000 лв. облага в районите на Кърджали и Смолян в границите на 30 дни.

43 места за настаняване са посрещали посетители през „ огнения месец “ в Кърджалийско. 9 869 е общият брой на нощувките през юли, 627 осъществени от чужденци. Приходите от тях са в размер на над 400 000 лв.. Ръстът на нощувките по отношение на същия месец на миналата година е със 7,2 на 100, а броят им в местата за настаняване с 1 и 2 звезди нараства с 37.9%.

От чужденците, най-вече турци са избрали да почиват в област Кърджали, формирайки 51% от общия брой. Следват ги румънци-11,2 на 100 дял, македонци-9,7%, посетители от Нидерландия с 6,7%

Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ ли трансформира Кирково в топ дестинация?

От външна страна Кирково към този момент се обрисува като един от центровете на туризма в Източните Родопи. Седем години след отварянето на граничния пункт „ Маказа “ в родопската община са съсредоточени 44 на 100 от местата за настаняване в цялата област.

Общо 19 са хотелите и вилните комплекси в региона, а леглата над 400. Всеки четвърти екскурзиант през юли в района пък е посетил и нощувал в Кирково. Само за първите 15 дни на август броят на туристите в местата за настаняване е бил 4 437 души.

Само в комплекс „ Романтика “, на пътя за „ Маказа “, през юни са отчели 1 450 нощувки, а през юли - 1 950.

„ Близостта с граничния пункт е от огромна изгода. Имаме друг профил туристи. Едни нощуват преди да тръгнат рано сутринта за Гърция, заобикаляйки опашките, други пък просто прекарват цялата си отмора тук-нощуват надалеч от жегите, а денем отскачат на плаж до най-близките курортни селища при съседите. Трети употребяват всички благоприятни условия за лов на риба и опознавателни преходи до другите туристически места в района.

През тази година обстановката бе по-различна поради затворената граница, само че с това пък завоюва вътрешният туризъм. Много хора пристигнаха, видяха, останаха очаровани и удовлетворени. Това ще значи още по-голям напор и следващата година. Механизмът е доста прост-един удовлетворен екскурзиант ще докара нови петима “, показват притежатели на хотели и къщи за посетители в родопската община.

В същото време стотици гърци употребяват общинския център като „ евтиния мол при комшиите “.

След 2013-година, когато Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ бе отворен, цените на парцелите в Кирково пък скочиха към пет пъти. Приблизително и оттогава стартира взрив на построяването на хотели и къщи за посетители.

Комплексите примамват с ниски цени за нощувки, близостта с гръцките плажове, както и всички културни забележителности в Източните Родопи. В доста от тях към този момент има резервации за август следващата година.

15 000 по екопътека

15 000 туристи са се насладили на хубостта на Източните Родопи, преминавайки през екопътека „ Райски аспект “. „ Опашката “ и меандрите на язовир „ Кърджали “ привлякоха хиляди посетители от цялата страна от началото на пролетта до началото на септември.
Началната точка на екопътеката е фамилен хотел „ Боровица “.

„ Само гледката на тези волни пространства окрилява духа! “, споделяли гостите пред екипа на хотелския комплекс.

Просторът, планината, язовирът ускоряват още повече приключенския дух. Екопътеката пленява всеки, минал по нея…

Ресторанти даже връщаха клиенти при започване на септември край язовир „ Кърджали “. Напълно заета леглова база, няма места в заведенията, а съгласно хора от бранша-така е било през всеки уикенд в зоните за отдих край Енчец и Главатарци.

Не се печели единствено от бели писти

Заговорим ли за сняг, три думи излизат в съзнанието-Банско, Боровец, Пампорово. Курортът над Смолян е в Топ 3 в зимния туризъм, само че не се печели единствено от белите писти.

Все повече хора посещават Смолянско през летния сезон. 201 места за настаняване посрещат посетители. Само през юли осъществените нощувки са 38 157. Те пък са донесли доходи в размер на 1 340 918 лв.. Над 40 000 лв. от тях са от непознати туристи.
Смолян не е единствено бяла зима. Хиляди към този момент избират планината за отдих през летните горещини.

„ Когато в цялата страна е разгласен червен код за рисково високи температури, при нас се спи с родопско одеало. Тук човек в действителност може да си почине и презареди. За въздуха и спокойствието, хубостите, ненужно е да приказваме “, показват притежатели на вили на най-прохладните места.

Дългият сезон

По морето обектите затварят и калкулират сезона, до момента в който в Родопите той… продължава. Силен напор от туристи се чака до края на септември, а също по този начин и през уикендите на топлия октомври и даже доникъде на ноември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР