Ковачева подаде жалба срещу разпоредбата на чл. 300, ал. 3

...
Ковачева подаде жалба срещу разпоредбата на чл. 300, ал. 3
Коментари Харесай

КС прие жалбата на омбудсмана за промените в Закона за съдебната ...

Ковачева подаде тъжба против наредбата на член 300, алинея 3 от Закон за съдебната власт. Всъщност става въпрос за ограничаването за три явявания на изпита за юридическа дееспособност. Според омбудсмана това ограничаване е противоконституционно. Ковачева изиска от Конституционен съд да го анулира. 

 

“При оценка “неиздържал “ стажант-юристът има право да се яви на изпит след спомагателен двумесечен стаж по реда на член 297, алинея 2, т. 1, до три пъти “, гласи въпросният член от Закона за правосъдната власт.

 

“Така плануваното ограничаване на опциите за явяване на изпит за придобиване на юридическа дееспособност при съответно приключено юридическо обучение е в несъгласие както с Конституцията на Република България, по този начин и със законодателството на Европейски Съюз и по-конкретно с главното право на свободен избор и практикуване на специалност според Хартата за главните права на Европейски Съюз “, съобщи в претекстовете си Ковачева.

Пред Конституционния съд тя акцентира, че с него се погазват обезпечените от главния закон право на труд, на свободен избор на специалност и на място на работа, както и правото на обучение, “доколкото ограничаването обезценява значима персонална и обществена “инвестиция “, каквато е добитото висше юридическо обучение “.

 

Ограничението за три явявания беше въведено през 2016 година, напомнят от “Лекс ”. Ковачева декларира, че въведеният предел не преследва законна цел.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР