Которовките на петрола скокообразно нарастват в понеделник след решението на

...
Которовките на петрола скокообразно нарастват в понеделник след решението на
Коментари Харесай

Петролът отново подскочи над 71 долара за барел


Которовките на петрола скокообразно нарастват в понеделник след решението на Саудитска Арабия да увеличи цените за всички марки, доставяни в Азия и Съединени американски щати през януари.

Пазарът е подсилен и от известно облекчение на опасенията по отношение на заплахата от новия вид на ковид омикрон. Данните от Южна Африка, където беше разпознат той, не демонстрират нарастване на броя на хоспитализациите, написа Bloomberg. Медицинският консултант на президента на Съединени американски щати Байдън, доктор Антъни Фаучи, сподели, че към момента няма доказателства, че омикронът е по-тежък от другите варианти.

Днес сутринта към 9:15 ч. българско време февруарските фючърси за сорта Brent нарастнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,66, до $71,54 за барел. В петък цената на тези договори се увеличи с $0,21 (0,3%) - до $69,88 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) нарастнаха с $1,64, до $67,95 за барел. По време на предходната сесия цената им падна с $0,24 (0,4%), до $66,26 за барел.

И Brent, и WTI приключиха на алено за шеста поредна седмица, най-дългият подобен интервал от ноември 2018 година. Седмичният спад на цената на Brent беше 2,4%, а на WTI - 2,8%.

През уикенда Saudi Aramco съобщи, че цената на главния клас, доставян в Азия, ще се усили с 0,6 $ за барел през януари. В резултат на това ще коства 3,3 $ за барел повече от кошница нефт от Оман и Дубай - това е максимумът от февруари 2020 година.

Увеличението на цените за Съединени американски щати ще бъде от $0,4 до $0,6 за барел.

" Решението на Саудитска Арабия тласка петролния пазар нагоре при започване на тази седмицак ", сподели Уорън Патерсън, стоков анализатор в ING Groep NV. Това решение беше предстоящо, като се има поради, че ОПЕК реши да продължи да усилва производството през януари, макар несигурността, обвързвана с появяването на омикрон, прибавя специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР