Котките са прекрасни създания и невероятни домашни любимци, но имат

...
Котките са прекрасни създания и невероятни домашни любимци, но имат
Коментари Харесай

Защо котките обичат да драскат мебели?

Котките са прелестни създания и невероятни домашни любимци, само че имат един неприятен табиет - обичат да драскат мебелите вкъщи. Каква е повода за това и по какъв начин да отучим котката да драска мебелите?

Маркиране на територия

Котката ви може да драска дивана и другите мебели, с цел да маркира територия с миризмата си или посредством ноктите. По този метод да декларира, че това е нейното място и се усеща по-спокойна вкъщи. Драскането на мебели за маркиране може да се случва по-често, в случай че в дома има две котки или нови домашни любимци.

Поради стрес

Котките постоянно драскат мебелите, когато са нервни. Това може да се случи, в случай че заведете котката си в ново жилище или самите вие отсъствате от у дома. Писаната ви се усеща сама и уплашена. За нея драскането е тип терапия срещу стрес.

За да поддържат ноктите си

 Котката драска мебелите

Поддържането на ноктите на котките е значима част от живота им, даже и те да живеят у дома и в никакъв случай да не им се постанова да излизат на открито, да се катерят по дървета и да бият с врагове. На тези дребни тигърчета им е генетично заложено да поддържат нотките си остри. Нещо, което се случва, когато те драскат по мебелите.

Как да отучим котката от драскането по мебели?

Със сигурност не сте изключително щастливи, когато видите котката ви да дере дивана, леглото и столовете. Ако желаете да се справите с казуса, би трябвало да демонстирате неудобрението си на момента. Не прилагайте физическа мощ, само че покажете с гласова команда Не, че действието на котето е погрешно. Ако макар вашето отрицание животното продължи да драска по мебелите, може да го напръскате лекичко със спрей с вода. Това ще го откаже.

Друг значим миг е да поставите котешки драскалки в дома, за има къде въпреки всичко котето да остри ноктите си. Сложете както отвесна, по този начин хоризонтална. Изтривалките за пред вратата също са алтернатива, защото множеството котки обичат да острят ноктите си точно там.

За да отбраните повърхностите от надраскване, можете и да ги покриете с нещо. Да, не е доста красива панорама, само че едно було за диван може въпреки всичко го избави от котката. Някои притежатели прибягват и до леко подкастряне на връхчетата на котешките нокти. Това обаче е доста деликатна процедура, която би трябвало да се прави от груминг експерт.

Не режете ноктите на котката, без да сте се срещнали в детайли по какъв начин тъкмо се прави. Иначе има риск да засегнете живеца на нокътя и да нараните доста неприятно любимеца си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР