Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се

...
Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се
Коментари Харесай

Котките са подходящи за тестване на ваксини за COVID-19

Котките са най-податливи на COVID-19, затова те могат да се трансфорат в обещаващ скотски тип за тестване на резултатите на евентуални медикаменти и ваксини против ковид, написа в. „ Известия ”, базирайки се на съветски вирусолози.

Според Николай Карпов, чиновник на Института по биология в Тюменския държавен университет, котките са податливи на патогена във връзка с производството на антитела.
„ С оглед на чувствителността към вируса и близостта с хората, котките могат да се преглеждат като евентуален обект за тестване на ваксини “, споделя специалистът.
Високата сензитивност на котките към ковид ги прави добър обект за предклинични тествания, удостовери ръководителят на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов.
Олег Батишчев, доцент в катедрата по биофизика в Московския университет изясни, че коронавирусът е съумял да преодолее междувидовата преграда, тъй че в този момент няма нищо извънредно в заразяването на котки от притежателите. В същото време учените акцентират, че не е доказан нито един случай на предаване на вируса от котка на човек.
“Котките явно имат рецептори на клетъчната повърхнина – протеини, които са виновни за проникването на вируса. Тези протеини най-вероятно са най-близки по конструкция до човешките. Следователно вирусът може да проникне в клетките на котките и да се развъжда там. В резултат организмът реагира с производството на антитела ”, съобщи Сергей Коняев, началник на научно-образователния отдел на лабораторията “VetUnion ” в Москва. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР