Котките са едни от най-популярните и обичани домашни любимци в

...
Котките са едни от най-популярните и обичани домашни любимци в
Коментари Харесай

Неверните митове за котките

Котките са едни от най-популярните и обичани домашни любимци в света. Благодарение на известността си, около тях са се зародили доста и най-причудливи легенди.

Интелигентни, любящи и загадъчни, котките са едни от най-изумителните същества, с които имаме достойнството да живеем. Мистериите и митовете, които съществуват към тях, от време на време са мощно пресилени. Друг път са чиста проба неистина.

Ето кои са едни от най-разпространените, само че и погрешни легенди за котките, както и истината, която стои зад тях:

Котките са саможиви и обожават да стоят сами у дома. Тотална неистина. Котките изпадат в стрес, когато са сами. Той може да докара до куп поведенчески и здравословни проблеми. За да е щастлива една котка, тя би трябвало да прекарва колкото се може повече време със стопаните си и да бъде галена и обгрижвана. Осигурете ѝ доста котешки играчки. Ако въпреки всичко е уплашена, посетете вашия ветеринар.

Проблемите с тоалетните привички са директно свързани с поведенчески проблеми при котките. Това не е правилно, тъй като в случай че котката не върви до тоалетна, където би трябвало, това може да е провокирано от стрес, безпокойствие или медицински проблем. А даже и на пръв взор непреодолимите поведенчески проблеми, са елементарно разрешими.

Котките драскат, тъй като са зли. Една котка може да одере човек, в случай че я е подразнил или не я е галил по верния метод. Може да го направи и когато си играе и несъмнено не е знак, че е зла. Ако котката ви одере по време на игра, то незабавно прекратете заниманието и ѝ дайте играчка, с цел да я отучите. В редки случаи котката драска поради съществуването на котешки артрит.

Котките изсмукват живота от новородените. Легендата, че котката изсмуква въздуха от белите дробове на новородените бебета, е тотална небивалица. Бебето и котето могат да съжителстват съвършено и да станат положителни другари. Взаимоотношенията им въпреки всичко би трябвало да са под наблюдението на някой възрастен.

Котките нямат потребност от игри – те се забавляват сами. Котките просто обожават да отделяте от времето си и да им засвидетелствате боготворене. Вредните привички, като буденето в ранни зори, могат да се сведат до най-малко с 5-10 минути игра на ден. Прекрасна концепция е и разходката на котката на открито. За задачата има особено пригодени каишки.

Котките в никакъв случай не се схващат. Котките се радват на компанията на други котки. Някои даже съжителстват без особени проблеми с други котки под един покрив.

Драскането по мебелите е обвързвано с поведенчески проблеми. Котките драскат по всякакви неща, тъй като това остри ноктите им. Освен това работи успокояващо и им оказва помощ да маркират територията си.

Котката постоянно откача в кабинета на ветеринаря. Котките се нуждаят от чести ветеринарни грижи, само че рядко посещават кабинетите на експертите. Причината е, че притежателите им са уверени, че това е стресиращо за животните.

Котките не се нуждаят от образование. По време на израстването котките, също като кучетата, се нуждаят от особено образование. Между 2-рата и 7-мата седмица котките имат интервал на социализация. В него те учат средата, която населяват и преценят кое е рисково и кое не. Това е основен миг, в който може да го обучите.

Мяукането на котето не значи нищо. Пронизителното мяукане несъмнено е симптом за проблем. Обичайно приказва за здравословно неразположение като деменция, Базедова болест или високо кръвно налягане. Ако мяукането не спре, визитата при ветеринар е наложително.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР