Котките често биват обвинявани, че са много по-малко привлекателни от

...
Котките често биват обвинявани, че са много по-малко привлекателни от
Коментари Харесай

Котките крият в себе си 7 самоличности

Котките постоянно биват упреквани, че са доста по-малко привлекателни от кучетата. Въпреки че те са склонни да бъдат доста по-независими от своите кучешки побратими, ново изследване открива, че зад самоличността на котката се крие доста повече, в сравнение с се вижда на пръв взор.

Екип от университета в Хелзинки заяви, че е разпознал седем разнообразни самоличностни и поведенчески черти, които котките демонстрират постоянно, оповестява „ Стъди Файндс “.

Изследването също по този начин открива, че притежателите на котки би трябвало да чакат тези самоличности да се разграничават според от породата им. Използвайки обстоен въпросник за притежателите на котки, откривателите са изследвали държанието на над 4300 котки от 26 разнообразни породи. Екипът отбелязва, че котките са най-често срещаните домашни любимци, само че към момента липсват знания за тяхното държание спрямо другите домашни любимци.

„ В съпоставяне с кучетата се знае по-малко за държанието и личността на котките и има неизясненост по идентифицирането на свързани проблеми и рискови фактори. Нуждаем се от повече схващане и принадлежности, с цел да премахнем проблематичното държание и да подобрим благосъстоянието на котките “, споделя докторантът Сала Микола в университетско известие.

Екипът на професор Ханес Лохи изследва личността и държанието на котката посредством сбирка от 138 въпроса към техните притежатели. От тези отговори създателите на проучването са разпознали седем характерни положения, които котките демонстрират:
Активност/игривост
Страх
Агресия към хората
Общителност с хората
Общителност с котките
Проблеми с изхождането (облекчаване на несъответствуващи места или проява на неприятна непорочност на котешката тоалетна)
Прекомерна глезотия
Наред с откриването на другите персони, които демонстрират нашите космати другари, екипът отбелязва, че някои породи са склонни да демонстрират повече едно характерно качество от други.

„ Най-страшната порода е Руска синя, до момента в който абисинската е най-безопасна. Бенгалската е най-активната порода, до момента в който персийската и екзотичната късокосместа са най-пасивните. Породите, изискваща най-вече грижи и галене, са сиамската и балийската, до момента в който турската порода ван демонстрира доста по-висока настъпателност към хората и по-ниска словоохотливост към котките “, споделя професор Лохи.

Изследователите се надяват, че техните открития ще оказват помощ на учените по животните да разпознават генетични, екологични и личностни фактори, които биха могли да повлияят на котешкото държание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР