Котката Цзето (Освобождение) е атракцията на храма Лунсин в град

...
Котката Цзето (Освобождение) е атракцията на храма Лунсин в град
Коментари Харесай

Котка-будист живее в корейски храм

Котката Цзето (Освобождение) е атракцията на храма Лунсин в град Шанчшоу в Южна Корея. Преди няколко години настоятелят на храма намерил животинчето, чието тяло било цялото в рани и го избавил от гибел.

Монахът прибрал котката в храма и я излекувал от раните й. Настоятелят заръчал на писаната, че в случай че желае да продължи да живее измежду монасите в храма, би трябвало да съблюдава техните правила. А точно да не яде месо и да не убива живи същества. Прибавил и още едно предписание - котката нямала право да издава мощни звуци.

Откакто живее в храма, четирикракият му жител не е нарушил нито едно предписание. Според монасите котката даже изобщо не мяука, не яде месо, а когато настъпи време за хранене, отива в кухнята и безмълвно чака порцията си с остатъците от вегетарианската храна на монасите.

" Няколко пъти котката хвана мишки в храма. Но не им аргументи щета. Само ги притисна с лапа и изчака, до момента в който пристигна някой от нас, който да реши по какъв начин да постъпи с гризачите ", описват монасите.

 Котка-будист живее в корейски храм

Неведнъж туристите опитвали да съблазнят с месо или риба котката. Но тя е непреклонна - обръща им глава или просто им бяга.

Котката си има и бит, който съблюдава всяка заран и вечер. Приближава се до статуята на Буда, сложена пред храма, ляга пред нея с кръстосани лапи. Монасите изясняват, че това припомня приветствения им жест " Хе ши ".

По няколко часа дневно котката стои неподвижно под статуята на Буда и гледа право в очите му.

Още за котки

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР