Котировките на петрола в понеделник се вдигат на фона на

...
Котировките на петрола в понеделник се вдигат на фона на
Коментари Харесай

Петролът поскъпва, доставките от Либия и Ирак пред срив

Котировките на петрола в понеделник се подвигат на фона на новите сигнали за увеличение на напрежението в Близкия изток и засилващи се проблеми с добива и доставките на суровината от Либия и Ирак.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures през днешния ден сутринта нараства с $0,82 (1.31%) до $65,67 за барел. В петък тези договори нарастнаха с $0,23 (0,36%), до Щатски долар 64,85 за барел.

Февруарските фючърси за WTI в това време нарастнаха в Ню Йорк с 0,67 $ (1,14%), до $59,21 за барел. В хода на предходната сесия цената им се повиши с $0,02, до $58,54 за барел.

През миналата седмица Brent поевтиня с 0,2%, а WTI - с съвсем 0,9%, като спад се наблюдаваше втора поредна седмица.

Поскъпването в понеделник се укрепва от прекъсването на производството в Ирак на находището Ал Ахдаб на фона на ескалиращите всеобщи митинги в страната. Добивът на петрол на находището, което е създадено от китайската CNPC, е към 70 000 барела дневно. Има заплаха да спре добивът и на друго петролно находище в Ирак - Бадра, оповестява Bloomberg.

В Либия производството на нефт спадна с към 800 000 барела дневно вследствие на блокадата на пристанищата за експорт на суровината от последователите на Либийската национална войска (LNA) на Халифа Хафтар.

" Скокът на цените на петрола е логически отговор на новините от Либия и приказва за засилена раздразнителност на пазара, сподели Маккарти, анализатор на CMC Markets в Сидни. " Събитията в Ирак са евентуално още по-сериозни. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР