Котировките на нидерландския хъб TTF се вдигнаха в сряда с

...
Котировките на нидерландския хъб TTF се вдигнаха в сряда с
Коментари Харесай

Природният газ поскъпна рязко, след като Германия отложи “Северен поток 2”

Котировките на нидерландския хъб TTF се подвигнаха в сряда с 8% и стигнаха над 100 евро за мегаватчас, което е най-високото равнище от 18 октомври насам.

Ден преди този момент - във вторник, немският енергиен регулатор спря процеса по узаконяване на “Северен поток 2 ”, с което мощно понижи изгледите по него да тръгнат доставки през идващите месеци. Според държавни източници, представени от Ройтерс, това решение може да отсрочи стартирането на газопровода за март 2022 година

От държавния оператор на газопреносната система на Украйна обявиха в сряда, че няма признаци за увеличение на доставките на съветски газ за Европа през идната година, съобщи Ройтерс. Киев продължава да упреква Москва, че употребява силата като оръжие против Европа. Москва отхвърля, заявявайки, че извършва договорните си отговорности.

Заради незадоволителните доставки на газ Европа може да се сблъска с спирания на електрозахранването тази зима, в случай че температурите са ниски, заради незадоволителните газови доставки, съобщи пък Джереми Уиър - изпълнителен шеф на “Трафигура ”, един от най-големите търговци в света със първични материали.

Поскъпването на газа докара и до по-високи цени на тока. На българската борса покупко-продажбите с доставка за през днешния ден завършиха на равнища от 494,74 лв. за мегаватчас без Данък добавена стойност. Това е втората най-висока цена в Европа. По-скъп е токът единствено в Гърция - 276,47 евро, а най-евтин е в Полша - малко над 102 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР