Котелското село Медвен, родно място на Захари Стоянов и популярна

...
Котелското село Медвен, родно място на Захари Стоянов и популярна
Коментари Харесай

Село Медвен въстана срещу концесия за добив на каменни плочи

Котелското село Медвен, отечество на Захари Стоянов и известна туристическа дестинация поради съхранената възрожденска архитектура, живописния ландшафт, чистия въздух и водопада Синият вир, е на път да загуби главния си занаят.
За това сигнализират хотелиери, туроператори, локалната власт и жителите на селото.
Причината е, че ивайловградската компания „ Булгнайс” ООД е задействала процедура за приемане на концесия за рандеман на каменни плочи в землището на селото.
Справка в комерсиалния указател демонстрира, че притежател на сдружението е Стоян Иванов Граматиков, чието име се среща в ръководството на още няколко компании за недвижими парцели, търговия и рандеман на строителни материали и с тютюневи произведения.
Преди няколко години компанията прави несполучлив опит да получи същата концесия. Тогава над 1000 души – поданици на селото, хора родени или свързани с Медвен, вземат участие в подписка против каменната кариера.
В момента се прави нов опит от същата компания да дълбае в землището на колоритното балканско селце, в което има няколко хотела и дузина къщи за посетители. При това поисканият от възможния концесионер терен е в местността „ Полето”, тъкмо върху мерите, където хората пасат добитъка си.
„ Няма да си дадем селото”, безапелационен е кметът на Медвен Кънчо Дънеков.
За той акцентира, че разрешаването на концесията ще унищожи природата и ще ликвидира туризма в селото.
Мераците за рандеман на по този начин наречения „ градешки камък” не стихват от години. Подобни „ капиталови намерения” за индустриален рандеман на облицовъчен гнайс на няколко пъти бяха парирани и в прилежащото село Градец. Но - това очевидно не стопира упоритостите на компаниите, получили разрешителни за рандеман на инертни материали от Министерство на околната среда и водите, да пробват още веднъж и още веднъж.
В момента текат процедурите по разрешаването на концесията, този път на границата сред землищата на селата Медвен и Градец.
Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас към този момент насрочи публичното разискване за въздействието върху околната среда (ОВОС).
То е на следващия ден от 10.30 часа в Община Котел.
„ Почти всички от Медвен ще бъдем там и се надяваме причините ни да бъдат чути”, сподели за кметът Кънчо Дънеков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР