Котел. За четвърти пореден път Община Котел бе домакин на

...
Котел. За четвърти пореден път Община Котел бе домакин на
Коментари Харесай

Сливен: Фестивал на етносите, багрите и котленския килим се проведе в Котел

Котел. За четвърти следващ път Община Котел бе хазаин на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
Форумът разпространява традициите в занаятчийството, фолклорното изкуство, бита на възрожденския град и региона. „ Този фестивал е отдаден още и на взаимното общуване на няколко етноса в общината. Един от синонимите на думата „ общуване “ е съгласие. Смятам, че разбирателството е полезност, която заслужава почитание, изключително в днешни времена “, съобщи регионалният шеф Чавдар Божурски в приветствието си към уредниците и участниците в събитието. Гости на втория фестивален ден бяха още земеделският министър Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Петър Петров, ръководителят на общинския съвет Христина Чолакова, кметският екип, кметове на обитаеми места, съветници.
Фестивалът стартира в петък вечерта с концерт на надарените деца от НУФИ „ Филип Кутев “, на Цветелина Христова и Деси Добрева. В програмата са включени занаятчийски базар, галерия на котленски килими и проява на багрене на вълна, концерти на отбор „ Българе “, групите „ Крос “ и „ Сигнал “, показване на локална кухня. По време на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България. Предвидени са занимания за децата. Ще има и фермерски пазар. Сред акцентите е представянето на поминъка, което става в спонтанни села на българския, турския, каракачанския и ромския етнос.
Тазгодишният фестивал бе предшестван от пороен дъжд и наводняване, което аргументи материални вреди на жилищни парцели и общинска инфраструктура. Кметът Коста Каранашев особено благодари на котленци за това, че са били сплотени и с помощта на това съумяват да се оправят с спешната обстановка и да посрещнат гостите си на празника. „ Когато сме сплотени, тогава сме мощни. Това би трябвало да е пример…Това е философията на нашия фестивал “, акцентира на откриването Каранашев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР