Кот д'Ивоар удвои производството на кашу за 5 години след

Кот д'Ивоар удвои производството на кашу за 5 години след ...

Световният лидер в производството на кашу Кот д`Ивоар удвои продукцията си.


Кот д'Ивоар удвои производството на кашу за 5 години след реформи, които изведоха западноафриканската страна на лидерската позиция в света, обяви Адама Кулибали, директор на Съвета за памука и кашуто, който управлява отрасъла.

"От 2013 година до 2017 година реколтата от кашу в Кот д'Ивоар нарасна от 380 хил. до 711 хил. тона. Продукцията почти се удвои за 5 години", уточни Кулибали, цитиран от АФП.

Страната осигурява 22% от световния добив и разчита на 750 хил. тона продукция през 2018 година.

Тази бърза еволюция не е резултат от създаването на нови плантации, а от правителствената реформа от 2013 година, която позволи "на производителите да печелят пари", според Кулибали. Още по тематаТепърва чакаме промени в еврозаконодателството срещу двойния стандарт при храните*

"До 2013 година се даваше приблизителна цена, която не се прилагаше. Кашуто се продаваше в най-добрия случай между 25 сефа франка (3 евроцента) и 200 сефа франка (0,30 евро), обяснява той.

Сефа франк идва от съкращението CFA franc за валутата в бившите колонии на Франция в Централна и Западна Африка. От 1945-а до 1958 г. е означавало Colonies francaises d'Afrique (френски африкански колонии), а от 1958 до началото на 60-те год. - Communaute francaise d'Afrique ("френска общност в Африка").

От 2014 година "цената нарасна от 275 сефа франка (0,40 евроцента) до 500 сефа франка (0,76 евро), което е показателно за производителите", добавя той, цитиран от БТА.

Правителството практикува системата "минимална цена", под която не може да се купува продуктът.

За Кампания 2017 при минимална цена от 500 сефа франка производителят продаваше своята реколта за 715 сефа франка (1,09 евро).

„Контрабандата на кашу от Кот д'Ивоар към съседните страни се дължи на ниските възнаграждения на производителите. Държавата не фиксира добра цена, която дължи на производителите“, казва с критичен тон Мамуду Меите, генерален секретар на Международната федерация за отрасъла на кашуто, синдикална организация, която обхваща една трета от производителите.

Факт е, че има много опити за контрабанден износ на нашите продукти. Прогнозираме загуби между 20 хил. и 50 хил. тона годишно, призна Кулибали. Кашуто е жертва на своя успех и се превърна в стратегически продукт по същия начин като какаото, допълни той. 

Източник: investor.bg