Костенурките обитават планетата Земя от преди повече от 200 милиона

...
Костенурките обитават планетата Земя от преди повече от 200 милиона
Коментари Харесай

Най-голямата костенурка на земята

Костенурките населяват планетата Земя от преди повече от 200 милиона години. Видът им е зародил още преди динозаврите. Неслучайно костенурката се смята за знак на дългоденствие, мъдрост и неизменност. В по-дълбок смисъл даже костенурката е знак на галактическия ред. В Индия тя въплъщава Създателя на Земята.

В Деня на костенурката, който се отбелязва на 23 май от 1990 година насам, дано обърнем особено внимание на един избран представител на този тип.

През годините е открито съществуването на доста типове костенурки, някои от които към този момент са изчезнали вечно и поради намесата на хората. Като най-голяма костенурка в света обаче се слави така наречен Слонска костенурка (Chelonoidis nigra), която също попада в листата на така наречен уязвими типове, застрашени от изгубване.

Тя населява островите Галапагос в Тихия океан. Всъщност островите са кръстени на слонските костенурки, защото преди време завоевателите оприличили корубата на костенурките на седло или на локален език - галапаго.

На дължина влечугите от този тип доближават до цели 1.8 метра. Възрастните екземпляри тежат към 400 кг. Съществуват доказателства, че слонската костенурка живее над 200 години. Има причина за тяхното дългоденствие.

 Костенурка

Този вид костенурки имат муден темп на живот. Освен това те съумяват да се защищават от враговете си, като скриват глава и крака под една от най-здравите брони в света. Въпреки огромната им устойчивост въпреки всичко през днешния ден на Галапагоските острови са останали към 15 хиляди от слонските костенурки (при 200 хиляди екземпляра при откриването на островите).

Масовото им измиране се случва през XVIII – XIX век, когато пиратите вземат решение да ги употребяват за хранителни запаси, тъй като костенурките устоят дълго на рискови условия без храна и вода, а месото им е ядливо.

През 2012 година в международните медии разпространиха информацията, че в Национален парк в Галапагос (Еквадор) е умрял последният представител на подвид на слонските костенурки. В зоопарка са наричали влечугото Самотния Джордж, защото макар многочислените опити той не се е доверил даже и за малко на женска компания и не е съумял да продължи типа си.

Трагичен е и фактът, че Самотният Джордж е починал едвам на 100 години или в най-активния си интервал.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР