Костенец се барикадира след убийството на фризьоркаСлед престрелка с полицията

...
Костенец се барикадира след убийството на фризьоркаСлед престрелка с полицията
Коментари Харесай

Чане отнесе в гроба истината за две убийства

Костенец се барикадира след убийството на фризьорка
След престрелка с полицията откриха беглеца мъртъв

Никой не има вяра, че Стоян се е гръмнал

20 дни едно градче недалече от София живее в боязън. Някъде там се крие палач, лишил живота на двама души - дамата, с която живее и на братовчед си, у който се крие известно време. Хората приказват, че няма да се поколебае да посегне още веднъж на нечий живот. Градчето е Костенец, а индивидът, който униформени служители на реда и барети търсят непрекъснато в региона е някогашният пандизчия Стоян Зайков с прякор Чане. Той е въоръжен и извънредно рисков, предизвестяват от полицията. Жертвите са фризьорката Милена Шишкова и братовчед му Валентин Петров, на чийто таван Чане се укривал след първото закононарушение. Така и до момента не стана ясно дали той е същинският палач.

На 10 май 2019 година 38-годишната Милена Шишкова е открита мъртва на метри от вкъщи си в Костенец. Жената бе открита простреляна с два патрона в главата и с вързани ръце. Със Зайков имат дете на 14 години, точно синът им подал сигнал, че майка му я няма, а в домът є има следи от кръв. Пет дни преди този момент двамата са били на дискотека и нищо не предвещава нещастието. Жената е от Момин проход и дълги години била със Стоян.

Семейството живее в съгласие, никой от съседите не чува кавги в дома им. Стоян ревнува от време на време красивата си жена, само че с мярка. Семейството няма финансови проблеми - двамата са притежатели на бюро за погребални услуги, офисът им е в центъра на Костенец. Изкарват положителни пари, а Милена държи и фризьорски салон наоколо. Жители на града настояват, че година преди нещастието двамата се разделили и дамата се прибрала при родителите си, чийто дом е на 2 км. от фамилната къща в кв. “Проглед”. Сестрата на Милена - Надя, е последният човек, с който жертвата беседва. “Тя изрази опасенията си, опасяваше се. Каза ми, че я преследвал, влизал в къщата, когато я няма. Беше доста огорчена и афектирана от това, че той я пренебрегваше.

След това нещата се утежниха и тя го напусна за следващ път. Той обаче не я оставяше да си тръгне и я заплашваше, че ще се самоубие, тъй като не може да живее без нея”, описа тя. Милена не подавала сигнали в полицията, тъй като се страхувала от мъжа си, който бил експлозивен и недодялан човек. Според Надя, Стоян бил захласнат от сестра є и не желал да я загуби. След като видял, че няма да се върне при него, решил че няма да принадлежи и на различен.



Милена е открита простреляна с 2 патрона покрай дома си.

Часове след убийството полицията стартира издирването на изчезналия след закононарушението Чане, само че дни наред от него няма и диря. Тя се появява 5 дни след гибелта на Милена. В прилежаща къща е открит трупът на братовчеда на Зайков - Валентин Петров. Криминалисти допускат, че Стоян се е крил на тавана му, без да предизвести притежателя и когато е бил оголен, го е прострелял, с цел да не го издаде. Информацията, че в региона броди двоен палач, който е подготвен на всичко, с цел да не бъде заловен, хвърля в боязън освен жителите на Костенец, само че и на прилежащите села. Хората се затварят по домовете си и нощем се вслушват във всеки звук - не е ли тяхната къща следващото леговище на беглеца. Градът е блокиран от полиция и жандармерия, униформените са с бронежилетки. На мястото идват и баретите от Отряда за битка с тероризма.

Целта е Чане да бъде сипан, преди да има още жертви. Хотелът в Пчелински бани, който нормално е цялостен с туристи, остава полупразен. Блокадата на региона продължава няколко дни, след което униформените се изнасят оттова. Те са ревизирали всяка къща и всеки шубрак - Стоян не е в града. Полицейската засада до завода за алкохол сред Костенец и с. Пчелин е свалена. Там наоколо в зарязан пчелен кошер е открита разглобена пушка и муниции, за която се счита, че е оръжието, с което е осъществено на второто ликвидиране.

Местните обаче настояват, че на това място ловци крият противозаконното си оръжие и е дребна вероятнотстта то да е на Чане. На 19-ия ден от издирването полицейско куче надушва следите на беглеца и полицията стяга примката към него. На 29 май чиновници на Гранична полиция се натъкват на Стоян покрай Долна баня. Те подали сигнал на сътрудниците си, че са видели подозрителен мъж, покрай завода за батерии и регионът бил блокиран за минути. Чане пристигнал откъм реката и тръгнал към полето в посока на Костенец, когато бил обкръжен от извиканите барети. Лобното му място е навън и на близо километър от завода. Според полицията, Чане почнал да стреля против униформените, а по-късно се самоубил с ловна пушка самоделка в гърдите. Униформени настояват, че са стреляли във въздуха и не са имали за цел да убият беглеца. Свидетели чули 3-4 изстрела, след което всичко затихнало.

Близките на Зайков не имат вяра, че мъжът е палач, а още по-малко, че се е самоубил. Увереността им, че има нещо гнило в тази история се ускорява от това, че Министерство на вътрешните работи не огласи никакви доказателства за изказванията, че Чане е убиецът на жена си и съседа си. Много от съгражданите му също не имат вяра в тази версия и считат, че той е паднал от полицейски патрон. След гибелта на Зайков в града витаеха подозрения по отношение на същинските аргументи за убийствата на Милена и Валентин, като под сурдинка настойчиво се говореше, че в злокобната история е забъркана търговия с опиати. Тази версия обаче не беше потвърдена.

Местните настояват
Наркотици били забъркани в тройната покруса


Близо 3 седмици полиция и жандармерия блокира региона в търсене на Зайков.

Разследването за разигралата се тройна покруса трае пет месеца. През това време трупът на обвиненият за убийствата Чане лежи в Съдебна медицина. Когато най-накрая го предават на околните му, стотици хора идват да се простят със Зайков. След погребението на Чане, хората от Костенец се отпускат и описват, че е имало очевидец на убийството на Милена. При това неговата версия е радикално друга от огласената от полицията. Свидетелят видял вечерта на 8 май пред къщата на Шишкова две коли с директни номера.

От едната излязъл братовчедът Валентин Петров, за който локалните хора настояват, че продавал опиати дружно с Милена, за което Чане знаел и бил изрично срещу. Версията на очевидеца е, че точно Валентин е умъртвил дамата, която преди този момент се обадила на Стоян да пристигна. Когато Зайков пристигнал, той бил пребит от Валентин и съучастниците му. Затова избягал същата вечер, а три дни по-късно се върнал и прострелял братовчед си, отмъщавайки за Милена. Тази версия не беше доказана от полицията, за която казусът към този момент е завършен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР