Костас Стамболис и Тим Йео България не трябва да отлага

...
Костас Стамболис и Тим Йео България не трябва да отлага
Коментари Харесай

Енергийна визия ВЕИ и АЕЦ срещу въглищната зависимост


Костас Стамболис и Тим Йео

България не би трябвало да отсрочва вземането на политическото решение по какъв начин ще развива енергетиката си, с цел да може по едно и също време да задоволява потреблението си, да покрива европейските условия за запазване на въздуха, поради които старите въглищни централи ще бъдат затворени, а потребителите да получават електрическа енергия на налични цени. До този извод стигнаха непознати и български енергийни специалисти при представянето в четвъртък в София на първия отчет на института " Ню Нюклиър Уоч " на тематика " Електроенергийният пазар на Югоизточна Европа: Влияние на новите трендове и политики ".

Като се има поради, че в този институт членуват редица нуклеарни оператори от разнообразни страни, всички негови разбори и прогнози подчертават върху нуждата от нови нуклеарни мощности.

Институтът предвижда недостиг на енергийни мощности от 1 терават в Югоизточна Европа (ЮИЕ) още през 2027 година, който ще доближи 150 ТВ през 2035 година За да бъде преодолян, бе препоръчно комбинирането на желаните през днешния ден от Брюксел възобновими енергийни източници (ВЕИ) с нуклеарни електроцентрали. Построяването на АЕЦ " Белене ", която е в огромна степен на подготвеност, само че е спрян градежът й поради листата на пари, и реализацията й като балкански план може да реши националните енергийни проблеми с тежката въглищна взаимозависимост и даже огромна част от районните. Това счита Тим Йео, създател и ръководител на " Ню Нюклиър Уоч Институт ", който е бил дълготраен член на английския парламент и министър на околната среда в държавното управление на Джон Меджйър.

Ръстът на слънчеви и вятърни централи не компенсира затваряните Топлоелектрическа централа

" Ние проучваме обстановката, не даваме рекомендации, решението за АЕЦ " Белене " е напълно в ръцете на българското държавно управление ", сподели Йео. Според неговия институт обаче всички данни сочат, че поради новите условия за филтриране на излъчванията от европейските Топлоелектрическа централа техният дял в енергетиката на Европейски Съюз ще падне от 34.4 на 100 през 2020 година на едвам 18.1 % през 2040 година Намаление се чака и при газовите централи. И въпреки от слънчевите и вятърните централи да се чака двоен растеж, той няма да е задоволителен да компенсира дефицита и по тази причина трябват нови енергийни мощности, е един от показаните заключения на отчета.

Той показва като други проблеми на Европа към момента фрагментирния енергиен пазар и незадоволително дейно потребления потенциал на преносната мрежа в Европейски Съюз, както и недобре работещата до момента скица за европейска търговия на парникови излъчвания. Все отново Йео означи, че от началото на годината има двойно повишаване на въглеродните излъчвания по отношение на 2017 година и това е тласъкът за прекосяване към екологични технологии в енергетиката и вложителите към този момент са реагирали на този сигнал.

Двойно повишаване на СО2 излъчванията към този момент подвига цената на тока

" Ако се продължи зависимостта от въглищни енергийни мощности, която в България е доста тежка, това значи високи цени на електрическата енергия поради скъпите СО2-емисии и компрометиране на опитите на Европейски Съюз за декарбонизация на стопанската система и обезпечаване на чиста и на търпима цена сила за потребителите ", счита Тим Йео.

Според анализите на неговия институт, ЮИЕ ще изпита дефицит на електрическа енергия от 1 ТВ още през 2027 година, който внезапно ще нарасне на 35 ТВ единствено три години по-късно, с цел да стигне 132 и 150 ТВ през 2035 и 2040 година Тези недостиг ще докара до растеж на цените на електрическата енергия, което няма да е толкоз мъчително за потребителите, само че ще свие икономическия растеж на Европа, уточни Йео.

По думите му, незабавно би трябвало да се влага в нови енергийни мощности, в случай че ЮИЕ желае да избегне този сюжет. Според него симбиозата сред ВЕИ и гъвкави за диспечиране нуклеарни мощности могат да решат екологичните проблеми на Европа. Той означи, че противодействието на климатичните промени единствено с ВЕИ не е работещо, защото този тип мощности са в променлив режим на работа и имат потребност от бекъп базови мощности, които да поемат зареждането на системата при потребност. Такива могат да са АЕЦ, само че казусът е, че сега нови нуклеарни мощности се строят единствено в Унгария – АЕЦ " Пакш 2 ", и във Англия – " Хинкли Пойнт ", уточни енергийният специалист.

По думите му финансовите модели за построяването на тези две нуклеарни централи са използвани за АЕЦ " Белене ". При " Пакш 2 " Русия, чиято компания " Росатом " ще строи централата, дава заем, който след това ще се изплаща от оператора. " Росатом " към този момент разгласи, че е подготвена да приложи и за АЕЦ " Белене " този финансов модел, който бе утвърден от Брюксел. При " Хинкли пойнт " страната се ангажира да покрива цената на създавания ток, в случай че себестойността му надвиши пазарните цени. Правителството на ГЕРБ обаче твърдо отхвърля да даде държавни гаранции за кредитиране на АЕЦ " Белене " или да подписа контракти за разлика в цената на тока от спряната централа, която при всички положения ще е над пазарната, даже съгласно изчисленията в поръчания от държавното управление отчет на Българска академия на науките.

Ако " Белене " стане балкански план, ще поевтинее

Според Йео обаче концепцията на премиера Бойко Борисов АЕЦ " Белене " да стане общ балкански план с присъединяване на прилежащите страни и да получи финансиране от всички евентуални участници и от европейските институции се коства да бъде развита. " Ако бъде реализирана такава договореност и балканските страни финансират плана, това даже ще понижи цената му ", означи той пред Mediapool.

Директорът на Енергийния институт за Югоизточна Европа Костас Стамболис също счита, че споделеното прилагане на нуклеарни мощности може да бъде дейно решение на енергийните проблеми на Европейския съюз и зависимостта му от вноса на съветски природен газ. Според него си коства Брюксел да се изследва опита от взаимната употреба на АЕЦ от Словения и Хърватия (АЕЦ " Кръшко " – б.а.) и подобен вид планове да се разширят. Стамболис остро разкритикува концепциите на Европейски Съюз за декарбонизация на стопанската система, наричайки ги " лятна фантазия " и предложи метаморфоза на енергийните политики на Брюксел.

Председателят на Института по енергиен мениджмънт Слачво Нейков разяснява, че доколкото по време на идната Среща на върха на Европейски Съюз за Западните Балкани в София на 17 май ще се дискутират е енергийни тематики, разновидността за балканска АЕЦ " Белене " още веднъж може да бъде разискван с водачите на съседките ни и висшите представители на европейските институции.

Колко коства политическият дебелоглав

Според ръководителя на " Булатом " и някогашен притежател на може би най-голямата компания с адрен бизнес у нас " Риск Инженеринг " Богомил Манчев, главното в използването на енергийните политики и промени е да се реализира прогнозируема цена на тока, тъй че бизнесът да може да прави проектите си развиване и стопанската система да върви. Според него такава цена може да се даде единствено от нуклеарните централи. Той поддържа тезата, че ВЕИ и АЕЦ могат да вървят ръка за ръка, каквото мнение изрича от най-малко две години и каквото е мнението и на " Росатом ".

" Складовете за сила, които се внедряват сега, не работят в интерес на потребителя. Те вземат решение казуса със съхранението на създадената от ВЕИ сила, само че това коства пари и се отразява върху цената за потребителите ", означи Манчев. По думите му проблемите с съмненията в производството на ток от ВЕИ и намаляването на замърсяването на въздуха може да бъдат решени с новите нуклеарни горива и технологии.

" Трябва да се изясни на крайния клиент какво ще заплати, тук влиза и цената на политическия дебелоглав. АЕЦ " Белене " можеше към този момент да работи. Да загърбим професионалното си его и да работим дружно за ВЕИ и за АЕЦ ", прикани Богомил Манчев.

Той разяснява още, че банките са несправедливи по отношение на нуклеарния бизнес с високите си лихви за кредитирането му, а с поскъпващите цени на парниковите излъчвания, които Топлоелектрическа централа би трябвало да купуват, в случай че замърсяват над позволеното им, въглищната сила изобщо не е евтина.

Дефицит и поради електрически автомобили, блокчейн и Интернет на нещата

След като преди време още веднъж в София Тим Йео подчертава върху това, че поради все по-голямото нахлуване на електрическите автомобили, развиването на блокчейн технологиите и така наречен " интернет на нещата ", ще е нужна повече сила, в този момент доразви тезата си. В отчета на института му се показва, че въпреки сега едвам 1.2 % от продажбите на нови коли се падат на електрическите, този пазар ще пораства поради държавните политики по прекъсване на дизеловите коли. Според прогнози на Международната организация по енергетика до 2050 година 80 % от колите ще са електрически и това изискват обилни спомагателни мощности за зареждането им.

Данни на софтуерния колос " Сиско ", представени в документа, сочат, че международният интернет трафик през 2021 година ще е 127 пъти повече спрямо 2005 година и това ще се дължи значително на Интернет на нещата, при който електроуреди, цели здания и даже градски системи могат да се ръководят през мрежата отдалечено. За копаенето на виртуалната валута биткойн пък годишния разход на електрическа енергия в света е 55 тераватчаса, което е 0.25 на 100 от международната консумация, само че поради взрива на блокчейн технологиите потреблението на ток за майнинг ще пораства, счита институтът на Йео.

Относно развиването на електрическите автомобили енергийният специалист Атанас Тасев означи, че въпросът не е единствено в обезпечаването на силата за зареждането им, само че и издръжливостта на мрежата у нас за включването на хиляди електрически автомобили да се зареждат с ток.

АЕЦ " Белене " вкарана в бъдещата енергийна тактика

Накрая на полемиката стана ясно, че Българска академия на науките, на която бе предоставено освен да оцени опциите за реализацията на към този момент купеното съоръжение за спряната АЕЦ " Белене ", само че и да показа визия за енергийна тактика на страната до 2050 година, към този момент е предала своето предложение на Министерството на енергетиката. От думите на ръководителя на екипа проф. Александър Тасев стана ясно, че в нея е включено предложение за обновяване на нуклеарния градеж, замразен през февруари 2012 година

" Много сме внимавали в проучването на данните, дори сме се презастраховали с прогнозите, само че даже и най-консервативният вид сочи потребност от нови енергийни мощности, които може да са АЕЦ " Белене ", сподели Тасев. По думите му е видно, че развиването на българската енергетика минава през нови мощности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР