Костадин Хазуров е добре познато име на армейците. Нападателят има

...
Костадин Хазуров е добре познато име на армейците. Нападателят има
Коментари Харесай

Хазуров: Работата с деца е по-трудна от гол в лига Европа

Костадин Хазуров е добре познато име на армейците. Нападателят има купа и купа с ЦСКА, близо 50 гола с аления екип. От предишното лято Коцето стартира работа като треньор в академията на ЦСКА 1948, като пое най-малките гении от набор 2011. За първите стъпки в новата специалност, за децата, за ЦСКА: Хазуров приказва пред клубната телевизия на ЦСКА 1948.

Костадин Хазуров, минаха няколко месеца, откогато си треньор. По-лесно или по-трудно се получава от предстоящото?


- Наистина, в този момент се пренасочих съм треньорството. Засега не е елементарно да се работи, би трябвало доста самообладание. Но ми доставя наслаждение и наслада. Трупам опит, който за в бъдеще ще ми бъде потребен.

Какво разграничава школата на ЦСКА от другите?


- Няколко неща са. Първо, всичко е гратис. Второ, не работим на парче, а по методика, която е спусната. Имаме тактика като клуб. При нас играят единствено децата, които заслужават, връзкари няма. Много значимо, първия отбор разчита единствено на българи. В множеството школи гениите остават на улицата, когато навършат избраната възраст. ЦСКА направи и дублиращ отбор с тази цел. И друго – 80%, да не кажа повече от клубовете са го обърнали на бизнес с децата. Събират такси, пари за екипировки, лагери. А даже нямат мъжки отбор. И в един миг детето остава излъгано. При нас всичко е уредено професионално и до няколко години ще се видят резултатите.

Кой е най-трудно при работата с деца на 8-годишна възраст?


- Концентрацията, тъй като те елементарно се разсейват. Работим в това отношение, знаем по какъв начин да се оправим. Разбира се, не е единствено това. Но с труд ще реализираме резултати, уверен съм.

Успяват ли децата да създадат разликата какво е да носиш алената фланелка и тази на различен клуб?


- Да, това е главно нещо, което аз персонално им изяснявам. Има огромна разлика. За мен ЦСКА значи победа. Естествено, на тази възраст най-съществен е напредъкът при децата, не резултатите. Но и в никакъв случай не може да кажеш, че резултатът не е значим. Той дава самочувствие, в това число и на нас, треньорите. Ориентира ни дали работим вярно.

Кой беше най-трудният миг за тези месеци?


- Чак толкоз сложен миг не съм имал. Все отново 20 години се занимавам професионално с футбол. Имам много опит и желая да го предам на децата. Минал съм по техния път. Мога да им дам значимите препоръки.

Най-радостният миг през последните месеци?


- Победата над Левски! Губехме 0:3 и ги обърнахме 4:3. За деца на тази възраст е триумф, тъй като нормално като им вкарат гол, се отхвърлят. Но ми направи усещане, че те не се отхвърлиха, това ми хареса най-вече.

Успяват ли родителите да схванат, че работата им на подготовка не е да дават препоръки, а да кротуват в профил?


- Това е огромен проблем освен при нас, само че в целия футбол. Имаше недоразумения, само че ги взехме решение. Ясно, за всеки родител неговото дете е най-хубаво, а не е тъкмо по този начин. Все отново са ни доверили един път децата си, дано имат още един път доверие, че знаем по какъв начин да развием техния гений.

Три къси съвета към всяко дете, което желае да се опитва в ЦСКА?


- На първо място би трябвало да има предпочитание. След това би трябвало да преценим дали има качества. Намерим ли гений, ще го осъществяваме.

Кое е по-трудно: да вкараш гол в Лига Европа или да научиш едно дете на тактическа дисциплинираност?


- Второто. За мен работата с деца е най-трудна. Става въпрос и за образование.

Помниш ли препоръките на първия си треньор?


- Помня ги, несъмнено, само че в този момент времената са други. Други са и проблемите, които отдалечиха децата от спорта. При нас беше по-лесно, тъй като липсваха компютри и телефони. Това е нашата съществена цел, да ги извадим от стаите, да дойдат да спортуват.

Вярно ли футболист се става на улицата, а в школата се развива геният?


- Има нещо правилно. Ние работим 5 или 6 дни в седмицата, само че по час, час и половина. За мен е незадоволително. За да станеш футболист, са нужни 3-4 час дневно. Ние не може за това време да обхванем всички съставни елементи. Улицата много оказва помощ.

Играл си с Данчо Юруков, едно благопожелание към младия треньор?


- Естествено, проследявам работата в първия тим на ЦСКА. Данчо се оправя чудесно. Пожелавам му да пуска повече деца от школата. Това ще е необикновен тласък за гениите ни. Казах го към този момент, по-ценна реклама за школата ни от тази няма! Поздравявам го, че разчита единствено на български футболисти. За мен това е вярно! Успех!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР