Костадин Чакъров, койт е председател на ЦК на Съюза на

...
Костадин Чакъров, койт е председател на ЦК на Съюза на
Коментари Харесай

Костадин Чакъров сензационно пред в. "ШОУ": Предложих на Тодор Живков да арестуваме Петър Младенов и Луканов! Плевнелиев за малко да обяви война на Русия

Костадин Чакъров, койт е ръководител на Централен комитет на Съюза на комунистите в България и политически консултант на Тодор Живков и щерка му Людмила до 10 ноември 1989 година Юрист по обучение, преди измененията поредно е първи секретар на ДКМС в родния си град Пловдив, консултант в апарата на Държавния съвет, заместител завеждащ икономическия отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Автор е на книгите „ Вторият етаж ” и „ Нашествието на демократите ”. Другарят Чакъров се съгласи да даде извънредни изявление за вестник „ ШОУ “, в което прави абсурден разбор на политическата обстановка в страната с света. Костадин Чакъров, който ненадейно умря тази нощ, бе ръководител на Централен комитет на Съюза на комунистите в България и политически консултант на Тодор Живков и щерка му Людмила до 10 ноември 1989 година Юрист по обучение, преди измененията поредно е първи секретар на ДКМС в родния си град Пловдив, консултант в апарата на Държавния съвет, заместител завеждащ икономическия отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Автор е на книгите „ Вторият етаж” и „ Нашествието на демократите”. Неотдавна Костадин Чакъров в извънредно изявление за вестник „ ШОУ “ направи абсурден разбор на политическата обстановка в страната с света.

- Г-н Чакъров, по какъв начин оценявате обстановката в страната през последните месеци - след избора на нов президент и служебно държавно управление?

- Мисля, че новият президент е сполучлива фигура. Нека не започваме още първоначално с високи упования и да му дадем умерено да навлезе в работата – без напън, без провокации. Лошо усещане прави, когато вътрешните политически сили го притискат да се самоопределя – в Брюксел ли е, в Москва ли е. Смятам, че това демонстрира комплекс на българския народ – непрестанно да се разделя. И 27 години нищо положително не пристигна от това разделяне. Нека да оставим той да реши националния интерес, салдото в страната, какви са потребностите, пазарите, суровините и т. н. И на тази база да дефинира националната посока.

- Да реши вътрешните пазари и запаси? Има ли на процедура какво да преценя?!
- Има, несъмнено, тъй като в последна сметка става въпрос за стопанска система, за оцеляване. На някои политически сили им е добре да оцеляват от дотации и задгранични помощи, само че когато приказваме за народ, по този начин не може да се мисли, а посоката би трябвало да е оцеляването на народа. Сега ми идва мислено, че имах един диалог с Тодор Живков преди години за това, че доста надалеч отидоха нашите български перестройчици. Те на процедура с контактите си и интригите си с екипа на Горбачов стигнаха до изменничество.

И аз тогава му предложих на Живков да ги арестуваме – Петър Младенов, Андрей Луканов, Чудомир Александров, Добри Джуров и т. н. И Живков сподели по този начин: „ Когато зад теб стои народ, по този начин не може да разсъждаваш. Ако аз отговарях самичък за себе си - можех да направя нещо и орден за смелост да получа дори. Но Съветският съюз – това са нашите сътрудници, нашите първични материали, виталните ни потоци. Няма да направя от българския народ и от България курбан поради моите ползи “. Това му бяха думите. А тъкмо тези политически сили, които пристигнаха след него, направиха от България курбан! Всеки предава националните ползи, без значение – единствено и единствено той да е добре. А какво ще стане на другия ден? Това са стопанска система, приходи, това е машина, която би трябвало да работи. И тази машина се нуждае от пазари, от първични материали, с цел да може да храни небогати, заболели, пенсионери… А в този момент нямаме нищо, тъй като си загубихме браншовете и пазарите, смачкаха стопанския профил на страната ни.

Поехме отстрани, в който Европа ни дава пари за пътища и пречиствателни станции. Но за какво не ни дава софтуерни линии, индустриални мощности, опция да излезем на пазарите с нововъведения и т. н.?! А ни дадоха да ровим в земята, да вадим някакви първични материали, които да продаваме. Тоест – сложени сме на най-ниското интелектуално ниво като икономически профил. Загубихме си висококвалифицираните фрагменти, които напуснаха България. А една интелигенция - техническа, научна, се основава за доста, доста десетилетия. С какво ще вършим стопанска система? Пазари нямаме, първични материали нямаме, технологии нямаме, хора нямаме... Остава само да живеем от някакви помощи, и то ориентирани в неефективна инфраструктура. Пътищата са значими, само че те са строителна услуга. От тук нататък с какво ще поддържаш пазара и интелектуалния капацитет на тази страна?! И към този момент тези процеси са толкоз тежки и необратими, че аз към този момент не виждам светлина. Каквато и партия и който и да пристигна, резултатът какъв ще е - никакъв.

- Фигурата на новия президент какво може да промени? И може ли той да се окаже кукла на конци?
- Не, не може да се окаже кукла на конци. Това, което може и би трябвало да направи, е да разгони тези юнаци, които непрестанно живеят от изостряне на връзки и опълчване. Хора, които са пипала на непознати организации и фондации, които получават пари от служене на непознати ползи. Точно тях би трябвало да посмачка и да разгони. И аз се надявам, че при тази конюнктура, която се сътвори с идването на новия американски президент, може да се редуцира присъединяване, такова, каквото беше дълги години, на външни стопански фактори в България. Така че наложително е тези безделници, които живеят от непознати помощи и дотации, да си намерят мястото. Мисля, че новият президент Румен Радев може да го направи това. И най-важното е - да не се поддава на евтини провокации – дали бил прорусофил или атлантик и т. н. Спомняте ли си цар Борис какво е споделил: „ Банкерите ми са англофили, армията ми са германофили, народът български са русофили, аз съм единственият българофил “. Така че

Румен Радев би трябвало да си напомни тези думи на цар Борис III

и да смачка самочувствието на тези, които живеят за сметка на ликвидация на българските национални ползи.



- Какви са тези външни ползи и въздействия, за които говорите?
- Вижте, на България се гледаше като на победена страна, това е истината. Измишльотините на Горбачов за Европа като общ дом, ново мислене, нови полезности и т. н.– всичко това се оказа един политически блъф. И незабавно пристигнаха и започнаха да ни споделят: нямате потребност от боен комплекс – затваряме го (а печелихме милиарди от него); продайте си източниците на сила – вода, ток; нямате потребност от химия, металургия; затваряйте банките си... Наложиха един профил, в който основното беше приватизация, либерализация и никакво присъединяване на страната в стопанската система. Ето поради това моделът на България рухна. Сега, след толкоз години, започнаха да се чуват гласове, че било неточност да накарат Източна Европа да си продаде всички активи и благоприятни условия, които имаше. Защото в този момент единственото като профил, което ни остана, е дребен и междинен бизнес. Ами за какво не се заложи на огромния бизнес – да построим атомни централи, рафинерии, индустриални, металургични мощности, химически и машиностроителни комплекси, ами дребен и междинен бизнес?! Това дребен и междинен бизнес аз го разбирам: кръчмите и хотелчетата по пътя, от едната страна на пътя българските мъже, наведени да поддържат скарата, а от другата - девойките ни, и те наведени да обслужват чужденците!

Превърнаха ни в страна и народ, които да живеят от слугинаж! И отново стигаме до това, което споделя великият Мордехай Леви (Карл Маркс): публичен темперамент на производството, частен темперамент на присвояването. Онзи ден излязоха потресаващи данни: към 10 - 12 физически лица имат благосъстоятелност и активи колкото тези на половината население на планетата. Е, този модел не може да издържи повече. Затова комунистите са най-омразни и гонени от принцовете и бароните на парите - тъй като те хващат казуса там, където той би трябвало да се реши. Трябва да се откри обществена правдивост. Иначе ще стигнем до това, което сподели великият Жан-Жак Русо преди доста, доста години: „ Проклет да е този, който пръв е заградил парче земя и е споделил: това е мое “. Неизбежно светът върви натам – да урегулира връзките на благосъстоятелност, притежание, прилагане и предписание.

- Казвате, че новоизбраният президент не може да се окаже в ролята на кукла на конци, само че въпреки всичко зад него стои Българска социалистическа партия. Не допускате ли, че ще му бъде повлияно?
- Не, не може да стане това. Българска социалистическа партия няма да го изиска по този начин жестоко и вулгарно – това първо. И второ – самият Радев е волеви човек. И още с първите си дейности го сподели – видяхте по какъв начин в Народното събрание се пробваха да го провокират…

- Реакциите във връзка изявлението му – че на депутатите им остава една седмица, бяха много остри…
- Нека да го кажем на езика на военните: в строя не се приказва! И той им го подсети под формата на смешка за да съблюдават политическа дисциплинираност. Така че, най-малко дотук, Радев сподели темперамент. Това, което направи Плевнелиев през всичките тези години, беше да утежни ситуацията на България в интернационален проект.

Плевнелиев направи такива комедийни стъпки които… добре, че не стигна до такава степен да разгласи война на Русия.
Помните по какъв начин говореше за румънско-българо-турска флотилия в Черно море, по какъв начин се гордееше, че бил тръгнал против Путин… Въобще – той говореше обикновено несвързани неща. Ако постави един тест за интелигентност… аз не знам той дали не е под въздействие на това, което го пишеха по вестниците – че жена му го изоставила, че имал неблагополучие и т. н. И аз си мисля дали тази несвързаност – човешка, интелектуална, осведомителна не се дължи и на това… Путин не бил Русия. Абе, аланкоолу, 80 – 85%от популацията го поддържат. Няма подобен президент в света, който да е получавал такава поддръжка. А той ще ми приказва, че Путин не бил Русия, че това били минали времена, диктатури, правила и т. н. Щях да го прегърна и да му допускам на Плевнелиев, в случай че беше сложил със същата мощ въпроса и по другата линия: господа, ами вие, които бомбардирахте Белград, разбихте една страна, направихте я на части, изградихте военни бази върху нея... Извинявам се, само че това какви правила бяха?! Ако беше го сложил на една повърхност, аз първо щях да отида да рева на рамото на Плевнелиев. Защо не приказва за това, че отидоха и бомбардираха Ирак, обесиха президента, пък след това се оказа, че нямало такива оръжия за всеобщо проваляне, за които плямпаха. Плевнелиев не получи дори самопризнание след мандата си - толкоз комедийно беше всичко. Маргарита Попова незабавно беше поканена в Стопанската камара, а него не знам дали някой ще се смили да го вземе на работа поради кръчмарското му говорене.



- Новоизбраният президент Радев избра към този момент служебно държавно управление с министър председател проф. Огнян Герджиков. Как ще коментирате новия кабинет? Ренета Инджова да вземем за пример по никакъв начин не се изрече ласкаво за това служебно държавно управление и даже го дефинира като сборно, а избора му – като добре умислен сюжет, зад който стои избрана политическа сила…
- Не съм склонен с нейната оценка. Това е опит да оцветиш и да обругаеш. Смятам, че е уравновесен този кабинет. Изгладени са всички партийни ръбове, Радев направи оптимално най-хубавото за късото време, което имаше. Хоризонтът на едно такова държавно управление не е кой знае какъв. За няколко месеца не може да се случи нищо значително от позиция на промени. Но несъмнено това, за което ми говорите, е опит да се политизира, да се търси конспирация, тъй като отново споделям: единственият метод да индикираш, че си в пространството, е да оплюеш, да хвърлиш камък. И тогава ти се обръща внимание. Не мисля, че има въздействие на партии, хората в кабинета са специалисти. Герджиков е един потвърдено спокоен човек, човек на диалога…

- Но и Бойко Борисов при предаването на властта сподели ясно и в прав текст – че не знае за какво Корнелия Нинова се срами от новия кабинет и се крие, с което подсказа, че явно тя има пръст в сформирането му…
- Нинова доста внимателно и тъкмо се разграничи и сподели, че Българска социалистическа партия нямат желание да оцветяват и да вършат партиен кабинета, който ще образува президентът Радев. Нормално е Борисов да прави сходни вмятания, тъй като въпреки всичко това са съществени съперници и всеки търси да замери другия с каквото може. Аз мисля, че тук Бойко приписва на Корнелия нещо, което не съществува. Радев имаше цялостната независимост да образува експертен кабинет. И това си проличава по самите министри. Герджиков е човек, който ще търси съгласуваната воля в политиката, тъй като той по този начин е заквасен – да се търси консенсус. А партиите – те постоянно са заинтригувани да хвърлят камък.

- Как ще коментирате хипотезите, а може би и спекулации, че надали не Цецка Цачева е била излъчена напълно преднамерено като губеща кандидатура на ГЕРБ, което крие много по-дълбок план, както и това, че имало някакви сделки сред Борисов и Радев?
- Не, това са теории на конспирацията. Просто тук се получи едно самозабравяне от триумфите. Имаше една публикация на Сталин през 1929 година след колективизацията на земята, когато се е стигнало до крайности и ексцесии. Тогава той излезе с тази публикация – „ Главозамайване от триумфите “. Аз считам, че при ГЕРБ се получи тъкмо това - самозабравяне от триумфите. Защото след толкоз победи над Станишев те доста си повярваха. А в това време историята работеше против тях. Най-голям удар им нанесе безличната политика на Плевнелиев – антируска, надълбоко непопулярна и комедийна. Да използваме израза на Шарл Морис дьо Тайлеран (френски политик и посланик по времето на Наполеон – б.а.), който споделя във връзка едно деяние на Наполеон: „ Това не е закононарушение, по-лошо е – това е неточност “. Така че, в случай че би трябвало да оценяваме дейностите на Плевнелиев в най-тежкия вид – те бяха неточност. Второ - надълбоко неинтелектуалната фигура на Цецка Цачева. Тя беше неизбираема. Тя имаше вяла акция, обща словосъчетание и най-после, дето разигра спиритическия сеанс – да вика духа на дядо си на помощ, беше капакът. Това не се понрави на народа. Същевременно имаше един динамичен, мощен, образован, квалифициран и стимулиран човек за конкурент. Още повече че той стана знак на битката против статуквото – антисистемен състезател. Точно какъвто стана и Доналд Тръмп. Народите към този момент виждат, че моделът на неолиберална стопанска система - на правене на пари от пари, е привършен.

Светът 30 години към този момент се командва от чикагската школа мошеници на Милтън Фридман

(американски икономист, създател на паричната доктрина, притежател на Нобелова премия – б. а.), които направиха един световен модел - да се вършат пари от пари. Не пари от: създавам – продавам - спечелвам, а посредством разнообразни финансови схеми. И това взриви устоите на обществото. Именно по тази причина Тръмп стана непостоянен състезател. От своя страна и Румен Радев се оказа непостоянен състезател. И в него, а не в Цецка Цачева, народът видя смяната. Безспорно доста неприятна смешка може да изиграе на Българска социалистическа партия, в случай че оценят, че тази победа се дължи 100-процентово на тях. Имат заслуга, само че Румен Радев доста сполучливо се вписа като човек на смяната. Защо не се поучат от това, че Русия на Путин към този момент търси не класови, пролетарски, болшевишки и т. н. полезности, а отиде в друга полуоса – Бог, Цар, Отечество, които са базови човешки полезности. И в този момент вместо да има пролетарски интернационал, има интернационал на църквата. Това, което преди като идеология се опитваше да прави комунистическата партия, доста сполучливо в този момент го прави църквата. Стигаме до един свят, който аз съм го дефинирал от дълго време като модел сред марксизма и християнството. Глобализмът изигра доста неприятна смешка на западната цивилизация, тъй като той я вкара в един нерешим въпрос. А точно – тези 7 – 8 страни, които имат тежко колониално минало и построиха своето благосъстояние за сметка на стотиците милиони хора от Азия, Африка, Латинска Америка и т. н., ограбиха им суровините и ресурсите, внезапно във времето на връзките пострадалите се усетиха и потеглиха да търсят сметка…

- Доколкото разбирам, оценявате позитивно този, бих споделил, революционен избор на Тръмп?
- Да, несъмнено. Целият въпрос е в това по какъв начин ще протече този развой. Ако това стане, като стане взривно – както беше в Съюз на съветските социалистически републики, ще бъде злополука за планетата. Все отново американците имат над 8000 бази в над 150 страни в света. Ако стане внезапно, както го направиха Горбачов и Елцин и доведоха до принуждение, няма да бъде по никакъв начин добре. Представете си едно внезапно евакуиране на Съединени американски щати – то би довело до един вакуум и всеки би тръгнал на реванш.

А това би довело до международни катаклизми

Така че това е нещо като нуклеарния гърмеж – в случай че допуснеш сериозната маса да протече взривоопасно, става нуклеарен гърмеж, който изпепелява всичко. Ако обаче поставиш нуклеарната реакция под надзор, забавиш я, тя дава светлина, топлота и работи за теб. Много е значимо дали международните водачи ще съумеят да управляват тази реакция, тъй като от това зависи ориста на планетата. Само след година популацията на земята ще доближи 10 милиарда, ще стартира борба за въздух, за вода, за храна. Трябва да се намерения за границите на растежа, планетарните растежи, другояче светът може да бъде подложен пред самоубийствена обстановка. Мисля, че в случай че се оформи едно мощно трио – Съединени американски щати, Русия, Китай, с помощта и на Европа, несъмнено, може да се даде ход на нещо рационално и глобализмът в хищния му вид да отстъпи на една рационална политика. Но светът трепери, в тресчица е и тя фактически може да докара до шизофренични решения.

- Тръмп направи поръчка за промяна на курса по отношение на Русия, за повдигане на глобите против нея. Какво може да се чака в тази посока?
- Навремето имаше една оценка на Кисинджър, който споделя по този начин: „ Шансът на западната цивилизация да оцелее и да се развива е в това, че големият суровинен и човешки капацитет на Изтока е впрегнат в една непродуктивна Сталинова система “. И фактически това беше по този начин. Тази система убиваше самодейността. Но вижте до какво се стигна – до състояние на конфликт. Капитализмът към този момент не разполага с пазари и първични материали. А сблъска ли се капитализмът с липса на пазари и първични материали, стартират войните. Иначе, в случай че са налице тези две неща – той е неосъществим. В момента планетата няма тези свободни полета, които да се заемат посредством колонизаторска или друга политика и капитализмът да се развива. Той към този момент се сблъсква от ден на ден с национално, етническо и религиозно събуждане, както и с осъзнаване на националния интерес. Русия, която беше в една непродуктивна система, се пробуди и стана мощен фактор. Започна да работи с едни модерни средства, а не с изчерпаните класово-партийни средства на пролетарския интернационализъм, който не работеше. И в този момент те направиха най-глупавото – накараха да се пробуди съветския народен интерес. В момента Западът се чуди какво да прави, тъй като се изправи против една могъща мощ. Ето, и нашите русофоби не престават да се залъгват с глупави избрания и от това нас ни чакат единствено тежки времена, тъй като от времето на Екатерина Велика Русия е бранител на православния свят. И в случай че Русия в този момент се изтегли, ще бъдем притиснати от две страни.

От Запад – католицизмът, а отвъд - исляма. А ние нямаме войска, нямаме полиция, никакви детайли на икономика… Така че България я чакат доста тежки години. Лошото е, че сега нашият народен хайлайф е подкупен, корумпиран и надупен.

- В България избрани кръгове бяха разочаровани от избора на Тръмп, а даже и шокирани, тъй като настана угрозата да стихне финансирането им…
- Статуквото е такова, че огромна група хора се наситиха на всякакви фондации и помощи от тях. Скоро четох, че Николай Младенов имал някаква фондация и получава пари за „ битка с остатъците от комунизма “. Здрасти! Това е безочливо. И считам, че Доналд Тръмп ще постави завършек на ето такива безобразия, както и на това - Съединени американски щати да играе ролята на международен стражар, който гази с ботуша си нагоре и надолу. Това време свърши. А що се отнася до Хилъри Клинтън, с цялата си нападателна част, мисля, че тя към този момент ще отиде в историята. И мисля също, че в случай че тя бе пристигнала на власт, щеше да бъде една мимика, един рисков рецидив. Тодор Живков беше споделил от дълго време: „ Новото в актуалния свят е, че светът минава от баланс на сили към баланс на ползи “. В този смисъл той направи една докладна бележка с тази дефиниция до Политбюро преди време. И аз считам, че точно тази формула би трябвало да се завещае на новия президент Румен Радев. Не да се залепим за някого или, в случай че би трябвало отново да изтъквам Маркс: с ентусиазма на продажница се хвърляме в леглото на мощния

И той като падне, нас първи ни изритват. Така беше през двете международни войни, след това при политико-криминалния бандитизъм на Горбачов и Елцин. Така че време е към този момент да не сме в лагера на победените, а да погледнем на света с очилата на баланс на ползи. Ние имаме своите ползи и би трябвало да ги пазиме. Единственият метод да се реализира правдивост е преразпределението на собствеността. И в случай че то стане по болшевишки… жална ни майка. У нас 90% от хората, които получиха благосъстоятелност, не могат да я защитят. Защото тя няма законен темперамент, а партийно-бандитски. Защото партиите на Прехода действаха като проведени незаконни групи. И аз тъй като имам висока оценка за прокуратурата и господин Цацаров, мисля, че той би трябвало да внесе едно законодателство, с което тези партии да бъдат обсъждани тъкмо като проведени незаконни групи.

- Но както се вижда, основават се все нови и нови политически партии, като да вземем за пример „ Да, България “ на някогашния правосъден министър Христо Иванов. Как оценявате това събитие в политиката? И изобщо – по какъв начин виждате предварителните избори през март?

- Не мога да ви кажа. Виждам единствено – една настройка от тук, втора от там, трета от не знам си къде… Извинявам се, но ще опитам да ги обясня нещата, като употребявам една паметна дума на Радан Кънев, тъй като аз го одобрявам Раданчо... Оная, дето се трансформира надали не в национална мъдрост. Ако се запазят тези конфигурации, това значи, че България ще се управлява в политическото пространство от някакъв седмокрил петохуй. А що се отнася до изборите – те ще имат ролята на компрес върху дървен крайник. Проблемите са такива, че сега избори не могат да ги решат. Трябва да се преразгледа собствеността, да се направи проверка на прехода, а няма партия, която да е подготвена за нея.

Статуквото е доста мощно, принцовете и бароните на парите също

затова нямам огромни очаквания, че нещо ще се случи след тези избори. Промяна в България ще пристигна, в случай че се разместят и международните пластове, в случай че настанат тектонични промени и България да се впише в тях. Иначе ние нямаме лични сили, разядени са ни всички опорни точки, с цел да можем с национални избори да създадем дълбоки промени. Нека да се молим светът да се развие рационално и ние да се впишем в тази посока.

Интервю на Орлин ФИЛИПОВСКИ, в. " ШОУ "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР