Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се превърна в любимият

...
Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се превърна в любимият
Коментари Харесай

Любо Нейков бае на суджуците си, вече има и мандра

Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се трансформира в обичаният воин на феновете на „ Мисия Лондон ”, когато филмът по романа на Алек Попов излезе на огромния екран преди години. В осъществяването на Любо Нейков ролята напряко „ звънна ”, видя HotArena.

„ Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – веднъж! ” – това е в действителност паметна имитация на Любо Нейков, изиграл кулинаря в комедията. Въпросът е, че тогава надали феновете са допускали, че артистът евентуално в действителност е можел да извърши тази комплицирана рецепта с диви патици. Продуцентът, който със съдружника си Евтим Милошев, стои зад някои от най-гледаните сериали и излъчвания в родния ефир, обаче е същински мастър началник. И в случай че не бе разкрил театъра, киното и малкия екран, през днешния ден Любо Нейков евентуално щеше да е притежател на ресторант.

„ Има огромен късмет да е всичко друго, само че най-вече сякаш ме бута към едно малко, кокетно, френско ресторантче ”, споделял е Любо Нейков. А може и италианско ресторантче. Която и кухня да избере, Любо сигурно би се съревновавал с топ кулинарите в столицата, които напоследък се изявяват и в тв ефира. В актьорските среди нямат никакво подозрение, защото добре знаят какъв брой вкусно готви Любо и с неспокойствие чакат новите му изкушения.

„ Последното ми достижение е кашкавал и сирене. Започнах да върша лична мандра у дома. Получава се ужасно! За мен готвенето е отмора ”, споделял е Любо. Той си отдъхва най-добре точно в кухнята. С готвене „ почиства ” съзнанието си от отрицателни неща, обезврежда целия стрес, който е натрупал денем. Понякога се прибира в 22 часа и незабавно запретва ръкави. „ В 4 след среднощ питката ми е подготвена ”, споделял е актьорът-продуцент. Често готви и по няколко ястия едновременно. И в случай че някой го пита нещо, обвързвано с работа, до момента в който е ангажиран с манджите, нищо не може да каже. Готвенето му е като медитация, терапия, а и занимание.

Любо Нейков несъмнено е най-големият кулинар измежду всички свои сътрудници в актьорската колегия. Мнозина научават забавни предписания от него. Ненчо Илчев е един от тях. Откакто с Любо са близки другари, а и сътрудници в шоуто „ Комиците ”, бележника с предписания на Ненчо много се е обогатил. „ Любо ми е давал десетки забавни предписания, той готви страхотевично. И съвсем всеки ден забърква нещо. А каква рибена чорба прави... ”, притваря очи Ненчо Илчев.
За рибената супа на Любо Нейков още се приказва в Интерхотел „ България ” в Бургас. В края на лятото през 2014 година екипът на шоуто „ Комиците ” дошъл в града, който бе включен в турнето им. И домакините на Интерхотел „ България ” дали на Любо поле за изява на кулинарните му умения. Актьорът приготвил фамозната си рибена супа, от която пробвали всичките му сътрудници, майстор-готвачът и изпълнителният шеф на хотела. Всички били очаровани. Тогава стана ясно, че актьора-продуцент не за първи път се изявява в кухнята на хотела, с чийто изпълнителен шеф са близки другари. Всеки път Нейков изненадвал всички с вкусни ястия, написа Уикенд.

В актьорските среди от дълго време се знае, че Любо готви фантастично. Той е занаятчия на всички обичайни ястия, даже точи кори за баници. Опитвал е всякаква кухня, само че най-любими си остават гозбите от детството му - пълнени чушки, сарми, пържени кюфтета. И тях умее да подготвя от дете – прибавя им смляни на ситно гъби. Любо и през днешния ден си спомня първото ядене, което е сготвил. „ Прибрах се от учебно заведение, не открих какво да хапвам и звъннах на татко ми в работата. Той по телефона ми сподели по какъв начин да си направя бъркани яйца ”, споделял е Любо. Днес той може да подготвя ястия, почтени за някое от кулинарните надпревари в родния ефир. И постоянно се майтапи, че ръцете си мие и прави чорба, и тя отново е вкусна.

Любо е цар на българската национална кухня, само че владее и непозната . Научава предписания от кулинарни излъчвания или книгите, които има. Някои пък разгадава, откакто е опитал ядене в чужбина. Пази и остарели домашни предписания. И през днешния ден всяка зима Любо подготвя домакински суджук, луканка, пастърма. Суджукът прави по рецепта на сътрудника си Васил Банов, татко на министъра на културата Боил Банов. „ Наистина рецептата му е доста добра. Една идейка са по-солени, само че са по-вкусни телешките суджуци. А за пастърмата рецептата е на татко ми… Месцата ги обезципява, приказва им, бае им. Има си обред, поставя ги в едно ковчеже, притиска ги и ги навива всеки ден по малко, след което две седмици ги развива, по-късно отново им бае с едни подправки, пробожда ги с губерката, нанизва ги и като изсъхнат, става... мани-мани ”, споделя нагледно Любо. Актьорът е прочут и с тиквената си чорба, а неотдавна е станал добър и в приготвянето на десерти. Любо прави ябълков къс и безупречно креп-сюзе. Разтапя на тигана една бучка краве масло, поставя 2-3 лъжици кафява захар, 50 гр. ликьор, който съдържа коняк с усет на портокал, фламбира, настъргва кори от портокал и прибавя две лъжици сладко от портокал. „ И с това още, до момента в който е топло, поръсваш върху палачинката ”, дава рецепта Любо.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР