Косовският президент Хашим Тачи заяви, че няма да позволи формиране

...
Косовският президент Хашим Тачи заяви, че няма да позволи формиране
Коментари Харесай

Тачи: Няма да позволя създаването на Република Сръбска в Косово

Косовският президент Хашим Тачи съобщи, че няма да разреши образуване на Съюз на сръбските общини в Косово, което, по неговите думи, би означавало образуване на Република Сръбска в Косово, съобщи Танюг.

„ Вярно е, че по-рано се съгласих с образуването на Съюз на сръбските общини, само че събитията се трансформираха и не можем да позволим това в подмяна на визова либерализация за косовски жители в Европейски Съюз ", сподели Тачи, представен от прищинския вeстник „ Зъри ".

Президентът упрекна Европейския съюз, че е обърнал тил на Прищина, защото три години откакто бе дадена рекомендация за визова либерализация за Косово, страните членки още не са взели решение по този въпрос.

Формирането на Съюз на сръбските общини в Косово бе контрактувано още през 2013 година в границите на разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, който се води с посредничеството на Европейски Съюз.
Сърбия постоянно укорява Косово, че не съблюдава постигнатите в Брюксел съглашения.

Междувременно напрежението сред Косово и Сърбия се повиши след спецакция на Прищина против контрабандата в регионите със сръбско население в страната. Сърбия разгласи бойна подготвеност на армията си по границата с Косово. Всичко това последва след въвеждането на 100% мито върху вноса на сръбски артикули в Косово. В средата на май Народното събрание в Прищина одобри декларация осъждаща „ сръбският геноцид в Косово”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР