Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди следващата пролет

...
Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди следващата пролет
Коментари Харесай

Косовският президент се надява на скорошен договор със Сърбия

Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди идната пролет ще има реализиран контракт със Сърбия, който ще включва смяна на границите и замяна на територии .
„ Промяната на границите не е концепция, която желая да показва, само че след споровете и договарянията мога да заключа, че това е единственото рационално решение и за двете страни. Ако и двете страни се съгласят, никой не може да се опълчи. Такова съглашение носи стабилност”, съобщи Тачи пред френската телевизия „ Франс 24”, съобщи БГНЕС.
Той, също по този начин предложи на тези, които са срещу предлагането да ревизират дали има по-добър метод и уточни, че с размяната на територии няма да се отвори кутията на Пандора, а че тя към този момент е отворена.
„ Сърбия и Косово сега непрестанно си пречат. Без това съглашение бъдещето и на Косово и на Сърбия е блокирано, а аз не желая това да се случи”, сподели още Тачи.
Той уточни, че с цел да бъде признато едно сходно съглашение от косовската страна, то би трябвало да съдържа признаването на Косово и участието му в Организация на обединените нации.
Тачи показа, че е получил позитивни сигнали от Русия, че ще изтеглят ветото си за признание на Косово в съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той също по този начин добави, че правата на сърбите в Косово ще бъдат зачитани при положение на смяна на границите и страната му ще остане мултиетническа.
Тачи изрази вяра, че висшият представител на Европейски Съюз, Федерика Могерини ще " продължи да води процеса с нова динамичност " и че " в идващите седмици ", той ще има нова среща със сръбския президент Александър Вучич.
Той прикани всички държави-членки на Европейски Съюз да застанат обединени зад общото съглашение сред Прищина и Белград.
Засега Германия намерено се опълчва на всеки опит за продан на територии и смяна на границите сред двете страни.
Тачи, който е имал среща с френския президент Еманюел Макрон в Ереван и акцентира, че той му споделил, че е значимо и двете страни да реализират съглашение и не е изключил опцията за смяна на границите.
Тази концепция за смяна на границата ще бъде казус, призна Тачи, само че той ще бъде " позитивен казус ". Запитан за период, косовският президент съобщи, че се надява да подписа договорка преди идната пролет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР