Косовският президент Хашим Тачи е обвинен във военни престъпления и

...
Косовският президент Хашим Тачи е обвинен във военни престъпления и
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи във военни престъпления

Косовският президент Хашим Тачи е упрекнат във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, оповестиха от трибунала в Хага, оповестява Българска национална телевизия.

Специализираният прокурор в Хага повдигна обвинявания против президента на Косово Хашим Тачи и още 9 души за убийства и други военни закононарушения.

Хашим Тачи се надява на съглашение със Сърбия още тази година

В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите упрекнати обвинени са наказателно "отговорни за близо 100 убийства ", съгласно прокурорите. Групата е изправена също пред обвинявания в изтезания, гонене и принудително избиване. Обвиненията са общо по 10 точки.

Официалните лица описаха обвиняването като "резултат от дълготрайно следствие " и прибавиха, че напъните отразяват "решимостта на прокуратурата да потвърди всички обвинявания ".

Тачи управлява антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години. 52-годишният Тачи, сходно на доста други модерни косовски политици, изигра значима роля в събитието, изправило етническите албанци против сърбите в тогавашната сръбска провинция.

Преди по-малко от година министър председателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, откакто получи призовка от същия съд по съмнение във военни закононарушения. Конфликтът приключи с интервенция на НАТО в поддръжка на сепаратисткото придвижване и пускане на 78-дневни бомбардировки против сръбски цели в Косово и в Сърбия.

В последвалите години военните закононарушения в Косово бяха разследвани от към този момент несъществуващия Международен арбитражен съд за някогашна Югославия (МНТБЮ) в Хага. Съдът към този момент е сменен от Специализираната камара на Косово - подкрепян от Европейски Съюз орган, основан през 2015 година и също основан в Хага. Камарата се ръководи от законите на Косово, само че се финансира от Европейски Съюз и се състои от интернационалните съдии и прокурори. Именно те обявиха, че обвиняванията са повдигнати през април, преди да бъдат обществено разкрити през днешния ден. Съобщението идва единствено дни преди водачите на Сърбия и Косово да се срещнат във Вашингтон в събота за дълго чакан разговор.

Много балкански и интернационалните наблюдаващи преглеждат срещата на върха във Вашингтон като основна стъпка към дефинитивно разрешаване на спора. Сърбия към момента не признава независимостта на Косово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР