Косовският президент Хашим Тачи даде мандат на Рамуш Харадинай да

...
Косовският президент Хашим Тачи даде мандат на Рамуш Харадинай да
Коментари Харесай

Обвиненият от Сърбия във военни престъпления Харадинай получи мандат за премиер на Косово

Косовският президент Хашим Тачи даде мандат на Рамуш Харадинай да сформира държавно управление, заяви " Ройтерс ". Споразумението, подписано от косовските партии по-рано тази седмица, даде опция коалиция на някогашни военни командири да сформира парламентарно болшинство и да постави завършек на траяла два месеца и половина политическа рецесия.

Коалицията на партии, която излъчи Харадинай като кандидат-премиер, в понеделник подписа съглашение със заемалия за малко длъжността президент на Косово Беджет Пацоли за сформиране на държавно управление. Сделката ще разреши на партията да управлява 62 от 120 места в Народното събрание - болшинство, което досега не можеше да получи и по тази причина блокираше вота в законодателния орган.

Очаква се одобряването на Харадинай като министър председател - при утвърждение от Народното събрание - да предизвика Сърбия, която искаше той да ѝ бъде предаден, с цел да го съди за военни закононарушения в Косово сред 1998 и 1999 година По искане на Белград той беше арестуван във Франция, само че управляващите в страната отхвърлиха да го екстрадират.

Междувременно Народното събрание избра Кадри Весели - водач на съдружния сътрудник на Харадинай Демократическа партия на Косово (бившата партия на Тачи), откакто обединението издейства болшинство посредством поддръжката на Сръбската листа (най-голямата партия на сърбите в Косово).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4572)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР