Косовският премиер Албин Курти заяви, че френско-германското предложение не е

...
Косовският премиер Албин Курти заяви, че френско-германското предложение не е
Коментари Харесай

Курти: Френско-германският план не е окончателното споразумение между Косово и Сърбия

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че френско-германското предложение не е дефинитивно съглашение, а главно, което планува нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, оповестява Kljan Kosova.

„ Това не е замислено като предложение за дефинитивно съглашение. Но това е нормализиране, което към момента не е цялостно, тъй като планува, можем да кажем, фактическо признание. Това е главно съглашение, което възстановява връзките, съглашение, което е правно и интернационално обвързващо “, сподели още Курти.

„ Приемаме го кардинално, би трябвало да преговаряме и по-късно да превърнем това предложение в съглашение, тъй като има още доста неща, които не са конкретизирани. Особено във връзка с интернационалните гаранции, механизми за осъществяване и периоди “, акцентира Курти.

Курти повтори, че проектът е добра основа за по-нататъшни полемики за нормализирането на връзките сред Косово и Сърбия.

„ Първият път, когато ни донесоха проекта на 9 септември, това не беше изискване „ вземи или остави “. Междувременно на 20 януари беше доста покрай слагането на такова изискване “, съобщи Курти.

„ Искането на европейските медиатори, емисари от Брюксел, Париж и Берлин е, че без съответна стъпка към приемането му няма цялостно изясняване на наличието на текста “, разяснява още Курти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР