Kосовският парламент прие снощи резолюция , с която осъжда „геноцида,

...
Kосовският парламент прие снощи резолюция , с която осъжда „геноцида,
Коментари Харесай

Прищина осъжда в резолюция „сръбския геноцид в Косово”, Белград реагира остро

Kосовският парламент одобри нощес резолюция, с която осъжда „ геноцида, осъществен от Сърбия " в Косово. Документът е признат, с цел да се означи 20-та годишнина от „ закононарушенията в Косово, когато милиони албанци са били изгонени и към 12 000 цивилни, най-вече от албански генезис са били убити”, съобщи представителят на Народното събрание Билал Шарифи. Резолюцията, наред с други неща, загатва местата, в които сръбските сили са направили закононарушения, добави той, представен от изданието „ Коха Диторе”.

„ Сръбските сили са направили над 100 всеобщи убийства в Косово през 1999 година На някои места те са изгаряли хората живи като, да вземем за пример, в Брезник, Митровица, Подуево, Джаковица… По време на войната в Косово през 1998-1999 година е осъществено полово принуждение против 20 000 души”, акцентира Шарифи.

Резолюцията провокира остра реакция от страна на Сърбия. В дейностите на косовският парламент Белград заподозря провокация.

„ Струва ми се, че обособени нации на Балканите не схващат и не могат да намерят пътя си към бъдещето. Единственият път, който виждат, е омразата към сръбския народ ", сподели Вучич за сръбската телевизия РТС. Той изрази отвращение, че Европа и светът не са реагирали нито когато Косово образува войска обратно на конституцията си, нито когато отхвърли да образува Съюз на сръбските общини, нито когато вкара 100-процентови мита за сръбски артикули.

„ Това е единствено още една крачка към преустановяване на разговора със Сърбия”, съобщи през днешния ден и сръбският министър председател Ана Бърнабич, представена от Танюг.

Сърбия във всички случаи би трябвало да реагира, само че нейната реакция ще бъде сериозна и сдържана и няма да води до загуба на имиджа ѝ на сериозна страна в интернационалната общественост, съобщи Вучич.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР