Косовският парламент отложи за неопределено време дебатите за ратификация на

...
Косовският парламент отложи за неопределено време дебатите за ратификация на
Коментари Харесай

Косово отложи дебатите за споразумението за границата с Черна гора

Косовският парламент отсрочи за неопределен срок дебатите за ратификация на съглашението за границата с Черна гора, които бяха планувани за през вчерашния ден вечерта, съобщи организация МИА.

По неофициална информация причина за отсрочване на съвещанието е, че гласовете на партиите от ръководещата коалиция, Демократичния съюз на Косово и депутатите от малцинствата, които са оповестили, че ще гласоподават за ратификация на съглашението, не са задоволителни за обезпечаване на нужното болшинство от две трети, съобщи Българска телеграфна агенция.

За такова болшинство е нужна поддръжката на част от депутатите на придвижване Самоопределение или на Сръбска листа, чиито представители обявиха, че демаркацията на границата не е приоритет за тях.

Председателят на Народното събрание Кадри Весели насрочи съвещанието за 18 февруари, единствено ден откакто косовският президент Хашим Тачи и черногорският му сътрудник Филип Вуянович подписаха взаимно изказване, с което приканиха Народното събрание да ратифицира съглашението за демаркация на границата, подписано още през 2015 година

Ратификацията на съглашението бе подкрепена и от държавното управление на Рамуш Харадинай, който беше един от основните му съперници, смятащи, че с документа се ощетява територията на Косово.

Ръководителката на задачата на Европейски Съюз в Косово Наталия Апостолова сподели след среща с Тачи и с представители на политическите партии, че има консенсус за ратификация на контракта. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР