Косовският парламент одобри създаването на армия. Белград реагира остро. От

...
Косовският парламент одобри създаването на армия. Белград реагира остро. От
Коментари Харесай

Косовският парламент одобри създаването на армия

Косовският парламент утвърди основаването на войска. Белград реагира остро. От кабинета на сръбския президент Александър Вучич оповестиха, че той ще инспектира войските по границата с Косово. НАТО разкритикува решението на Прищина. Европейският съюз също не поддържа основаването на косовска войска.

Със 105 гласа " За " - 120-местният парламент на Косово утвърди основаните през 90-те години паравоенни сили за сигурност да бъдат трансформирани в войска.
Хашим Тачи, президент на Косово: Косовската войска ще бъде мултиетническа, професионална и в работа на всички косовски жители.
Армията ще наброява 5 000 бойци и 3 000 резервисти. Сърбия твърди, че задачата е етническо пречистване на Косово и предизвести, че може да се стигне до дестабилизиране на Западните Балкани.
Ана Бърнабич, министър председател на Сърбия: За мен днешния ден е доста тежък. Това не е ден, който способства за стабилността в региона.  Напрежението сред Сърбия и Косово ескалира след въведените мита Напрежението сред Сърбия и Косово ескалира след въведените мита
Напрежението сред Косово и Сърбия е за следващ път рисково покрай точката на шупване. Сръбското население на северните косовски общини стачкува сре...

Съединените щати и Англия поддържаха основаването на косовската войска. НАТО, обаче, разкритикува Прищина и предизвести, че ще преразледа връзките си с Косово.
Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Решението не е навременно и опонира на препоръките на доста от съдружниците на НАТО. То може да има съществени последствия за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово.
Според резолюция на Организация на обединените нации отпреди 20 години за сигурността в Косово се грижат НАТО-вски миротворци. Сега там има към 4 000.

Досега косовските паравоенни сили реагираха при рецесии и интервенции по гражданска отбрана. Армията ще продължи да извършва тези отговорности. Но съгласно признатия закон тя ще би трябвало да подсигурява и опазването на суверенитета и териториалната целокупност на Косово.
 Около 4000 миротворци на НАТО се грижат за сигурността в Косово Около 4000 миротворци на НАТО се грижат за сигурността в Косово © Българска телеграфна агенция
Годишният бюджет на армията ще бъде 98 млн. евро. От Прищина настояват, че трансфорирането на структурата ще продължи с години.

В знак на митинг в северна Митровица сръбски студенти проведоха самобитно траурно шествие за погребение на интернационалното право.

А по улиците на Прищина честваха основаването на косовската войска с музика и танци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР