Косовският парламент одобри преговорен екип със Сърбия. Гласуването е било

...
Косовският парламент одобри преговорен екип със Сърбия. Гласуването е било
Коментари Харесай

Косово одобри преговорен екип със Сърбия

Косовският парламент утвърди преговорен екип със Сърбия. Гласуването е било извършено през вчерашния ден вечерта, откакто преди този момент в петък бяха събрани нужните гласове, с цел да се свика изключителна сесия, съобщи " Ройтерс ".

Очаква се до 30 дни да бъде прокаран и съответният закон.

Преговорният екип ще се състои от 12 души от държавното управление, опозицията и гражданското общество.

Опозицията обаче бойкотира днешното гласоподаване в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Кадри Весели съобщи, че днешното решение е значимо за суверенитета на страната.

Припомняме, че договарянията сред двете страни текат с години, откогато Косово разгласи едностранно самостоятелност през 2008 година, като връзките в последно време още веднъж се обтегнаха.

Причина за това бяха наложеното от Косово 100%-во нарастване на митата върху вноса на сръбски артикули, както и основаването на косовска войска.

Лидерите на Косово по-рано тази седмица се пробваха да успокоят Сърбия, че армията не заплашва мира на Балканите.

" Армията на Косово няма да бъде употребена против тях (сърбите) ", акцентира косовският министър председател Рамуш Харадинай.

От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи увери, че новата войска ще бъде " мултиетническа, професионална и ще служи на всички жители, мира в Косово, района и на всички места по света ".

Ръководителката на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини изрази страдание по отношение на дейностите на Косово за съставяне на нова войска в размер на 5000 бойци.

По думите на Могерини, Европейски Съюз е склонен с позицията на НАТО, че мандатът на актуалните Косовски сили за сигурност " следва да бъде изменен единствено посредством приобщаващ и еволюционен развой в сходство с конституцията на Косово ".

До момента Косово е прието за страна от 110 страни, измежду които и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР