Косовският парламент одобри днес новото правителство на Авдулах Хоти от

...
Косовският парламент одобри днес новото правителство на Авдулах Хоти от
Коментари Харесай

Косово има ново правителство, обещаващо споразумение със Сърбия

Косовският парламент утвърди през днешния ден новото държавно управление на Авдулах Хоти от десноцентристкия Демократичен съюз на Косово, който даде обещание да реализира съглашение за нормализиране на връзките със Сърбия, с цел да отвори пътя за приемане на Косово в Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Съставът на държавното управление бе гласуван с болшинство от 61 гласа за, 24 срещу и 1 въздържал се в 120-местния парламент.

"Окончателното съглашение сред Косово и Сърбия ще се базира на взаимно признание на двете страни. Ние няма да позволим никаква смяна на границите или замяна на територии със Сърбия ", сподели Хоти в ревюто си пред Народното събрание.

Той даде обещание още да отстрани всички търговски бариери за стоките от Сърбия, както приканиха Съединени американски щати и Европейският съюз. Това ще даде опция да се възобнови разговорът с Белград, пресечен през 2018 поради въведените от Косово 100-процентови мита за сръбски артикули, които бяха анулирани едвам през април тази година.

Сърбия /която не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово/, подкрепяна от обичайния си съдружник Русия, блокира участието на Косово в интернационалните организации, в това число в Организация на обединените нации.

Предходното държавно управление на Албин Курти беше свалено с избор на съмнение на 25 март, откакто обединението, формирана от придвижване Самоопределение на Курти и Демократичния съюз на Косово, се разпадна единствено два месеца след образуването си. Причина за разрива сред двете партии бяха различията им за ограниченията против ковид и митата за сръбски артикули.

Според портала Коссев депутатите от Сръбска листа са подкрепили държавното управление на Хоти.

В новото държавно управление косовските сърби ще имат двама представители - Горан Ракич, до момента кмет на Северна Косовска Митровица, ще бъде вицепремиер и министър на локалното самоуправление, а Далибор Йевтич ще остане на поста министър на общностите и завръщането, който заемаше и в досегашното държавно управление.

Докато депутатите обсъждаха новото държавно управление и програмата му, пред постройката на Народното събрание стачкуваха деятели на Самоопределение. Група жители, които са срещу образуването на ново държавно управление и за предварителни избори, се пробваха да пробият полицейския кордон, с цел да нахлуят в постройката. Демонстрантите скандираха "Да живее държавното управление на Курти ", "Самоопределение ", "Искаме избори ", и стачкуваха против избора на ново държавно управление на Демократичния съюз на Косово и против президента Хашим Тачи, който разпореди на тази партия мандат да сформира държавно управление, наричайки Хоти, водача на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа и Тачи "предатели " и "сръбски наемници ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР