Косовски съд реши да прехвърли под домашен арест задържан бивш

...
Косовски съд реши да прехвърли под домашен арест задържан бивш
Коментари Харесай

Косово предприе мерки, за да намали напрежението по границата със Сърбия

Косовски съд реши да трансферира под домакински арест арестуван някогашен сръбски служител на реда. Това може да понижи напрежението в Северно Косово, за което през днешния ден Европейският съюз и Съединените щати показаха безпокойствие.

Вашингтон и Брюксел работят с президента на Сърбия и премиера на Косово за намиране на политическо решение. Кремъл поддържа дейностите на Белград в рецесията в някогашната сръбска област, задачата на НАТО там прикани към разговор.

Косово затвори най-големия си граничен пункт откакто той беше блокиран на сръбска територия в поддръжка на протестиращите косовски сърби. Общо три косовски гранични пункта са затворени и това затруднява завръщането на работещите в Европа косовари за новогодишните празници. Прищина направи стъпка в опит да понижи напрежението - реши да освободи арестувания някогашен сръбски служител на реда Деян Пантич от пандиза и да го сложи под домакински арест.

Именно задържането на Пантич на 10 декември поради хипотетично нахлуване провокира протестните сръбски блокади в Северно Косово, а Белград разгласи най-висока степен на подготвеност на армията си. Свободата на напредване би трябвало да се възвърне, съобщи косовският министър председател.

" Издигането на барикади е нелегално, недопустимо и няма да бъде толерирано ", съобщи Албин Курти, министър председател на Косово.

Наблюдатели виждат решение извън.

" Ключът за решение на обстановката е в интернационалната общественост, цялата тази рецесия в действителност заплашва да ескалира ", съобщи Миодраг Миличевич, анализатор.

Косовското държавно управление изиска мироопазващите сили на НАТО в страната да разчистят барикадите. КЕЙФОР обаче няма пълномощия да работи в обитаемоте със сърби региони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР