Косовски полицейски части с бронирани машини навлязоха в Северно Косово,

...
Косовски полицейски части с бронирани машини навлязоха в Северно Косово,
Коментари Харесай

Косовската полиция навлезе с БТР-и в Северно Косово

Косовски полицейски елементи с бронирани машини навлязоха в Северно Косово, обитаемо най-вече със сърби, в понеделник, ден откакто четирима души бяха убити там при престрелка сред полицията и въоръжени етнически сърби.

В неделя в село Банска въоръжени мъже влязоха в престрелка с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията завладя обителта късно в неделя, откакто трима нападатели и един служител на реда бяха убити.

Въоръжените полицейски елементи претърсиха къщи в селото в понеделник, търсейки въоръжени лица, сподели полицейски източник пред " Ройтерс ". Селото остава недостъпно за публицисти в понеделник сутринта.

Етническите албанци съставляват болшинството от 1.8 милиона поданици на Косово. Но към 50 хиляди сърби в северната част на някогашната сръбска провинция не одобряват декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година и виждат Белград като своя столица повече от две десетилетия след въстанието на косовските албанци против сръбското ръководство, съобщи Дневник и Българска телеграфна агенция.

Косово разгласи понеделник за ден на печал след убийството на служителя на реда.

Косовският министър председател Албин Курти упрекна Сърбия за финансирането и изпращането на въоръжени мъже в Косово.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли обвиняванията и отвърна с укори за подбудителство към принуждение поради оказа на Прищина да сътвори асоциация и зачестилите полицейски акции на север.

Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейския съюз, който посредничи в разговора за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, беседва както с Курти, по този начин и с Вучич в неделя.

Напрежението нараства след конфликтите в Северно Косово през май, когато повече от 90 мироопазващи бойци на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово, напомня " Ройтерс ".

Докато етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово, сърбите са болшинство в северния му район и от дълго време упорстват за осъществяването на постигнатото с посредничеството на Европейски Съюз съглашение от 2013 година за основаване на асоциация на самостоятелни общини в региона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР