Косово ще продължи с изграждането на въглищна топлоелектрическа централа с

...
Косово ще продължи с изграждането на въглищна топлоелектрическа централа с
Коментари Харесай

Косово започва строежа на голяма въглищна централа


Косово ще продължи с построяването на въглищна топлоелектрическа централа с мощ от 500 мегавата, макар че Световната банка отдръпна поддръжката си за плана през октомври предходната година. Премиерът Рамуш Харадинай разгласи, че американската енергийна компания ContourGlobal ще взе участие във финансирането на плана за 1.3 милиарда евро. Това е и най-важната инвестиция в страната през последните 2 десетилетия, прецизира специаизирания уебсайт Emerging Europe.

" Финансовите и техническите планове ще бъдат определени през февруари, а строителството на топлоелектрическата централа " Ново Косово " ще стартира след няколко месеца ", споделя Харадинай, представен от Emerging Europe. Косовският министър председател е много оптимистично надъхан за въздействието на новата мощ върху стопанската система на младата страна. " Тази инвестиция ще докара до взрив на икономическия напредък, който се чака да доближи 7% годишно ", убеден е той.

ContourGlobal (която е притежател на българския Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " ) към този момент влага в Косово през 2017 година, като финансира така наречен топлоелектрическа централа Kosovo e Re, която доста ще усъвършенства надеждността на електроснабдяването и ще обезпечи по-екологично чиста сила.

" С максимален стопански напредък в района, понижаване на данъчните цени, основни промени в региона на върховенството на закона и фискалната политика, както и закон за стратегическите вложения, Косово се слага на картата на привлекателните и сигурни страни за задгранични вложители ", показва Харадинай.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР